Op de motor, fiets of auto

Het weer begint weer beter te worden, te temperaturen stijgen, tijd voor een ritje op de motor, fiets of met de auto. Waar laat je die GoPro camera's en hoe krijg je de vetste beelden. Hier wat tips, tricks en ideeën.

Het weer begint weer beter te worden, te temperaturen stijgen, tijd voor een ritje op de motor, fiets of met de auto. Waar laat je die GoPro camera's en hoe krijg je de vetste beelden. Hier wat tips, tricks en ideeën.

Hieronder lees je wat je zou kunnen gebruiken om je volgende motor rit vast te leggen. De focus ligt op motoren maar 90% is heel goed toepasbaar op de fiets, auto en andere vervoersmiddelen.

TL;DR De post is vrij uitgebreid. Gebruik de interne bookmarks om naar een specifiek onderwerp te gaan of lees onderaan de post het beknopte overzicht.

Helemaal onderaan staat ook nog een beeldgallerij met voorbeelden van verschillende mount opties.


Camera & basisbenodigdheden

Elke GoPro kan je op je motor, fiets of auto mounten maar, mijn voorkeur gaat hier zeker uit naar de GoPro HERO9 in combinatie met de MAX Lens Mod om het mooiste beeld te krijgen. Dit heeft alles te maken met de nieuwe Horizon Level functie die de horizon recht houdt. Het nadeel hiervan is dat dit alleen in linear mode werkt. Daarom is de MAX Lens Mod een must, hiermee heb je Horizon Level met 360° rotatie in MAX SuperView POV.

Als je de GoPro op je tank of tankdop mount, of hem met een chesty op je borst draagt en je gaan schuin door de bocht dan blijft de motor recht en is de horizon scheef. In de tijd dat gimbals "nodig" waren maar best prijzig waren er een aantal relatief goedkope 1-assige gimbal die alleen de rotatie compenseerd. De HERO9 heeft dat met Horizon Level in de camera zelf zitten.

Hieronder twee voorbeelden, de een waarbij de horizon van de camera mee beweegt met de rotatie en een waarbij de horizon gecorrigeerd wordt en recht blijft.

Camera recht, horizon scheef | © Lukas Gojda | 123rf
Camera recht*, horizon scheef Foto: © Lukas Gojda | 123rf
Camera scheef, horizon recht | © Lukas Gojda | 123rf
Camera scheef*, horizon recht Gesimuleerd
* Ten opzichten van het stuur.

De foto met de rechte horizon benadrukt de hellende motor in de bocht zoals ook bij de Motor GP beelden te zien is. Ook op de fiets tijdens bijvoorbeeld het mountainbiken geeft dit een veel professioneler beeld dan een schuddende horizon waar je misselijk van wordt.

Stroomvoorziening

Iedereen die al een tijdje met een GoPro werkt weet dat extra batterijen geen overbodige luxe zijn. Zorg er dus voor dat je een GoPro Dual Charger hebt en dat daar 2 extra batterijen in zitten. Zo heb je altijd een volle batterij terwijl je aan het filmen bent.

Het nummeren van de batterijen kan handig zijn, zo weet je tijdens je trip dat je niet per ongeluk een lege batterij in je GoPro stopt. Begin met batterij nummer 1, en is die leeg dan naar 2, enz. 3 batterijen is een beetje het magische aantal. Er zit er één in je camera en twee in de Dual Charger, aangesloten op een PowerBank.

Een andere optie is om de camera op de accu van de motor aan te sluiten of een powerbank. Gebruik hiervoor de GoPro USB Pass-Through Door met de meegeleverde 137cm USB-C kabel. De camera blijft spatwaterdicht als je de GoPro USB Pass-Through Door gebruikt in combinatie met een officiele GoPro USB-C kabel. In mijn GoPro Power post staan nog meer opties voor onder andere continuë stroomvoorziening.

Geheugenkaartjes

Over het algemeen zeg ik, meer kleine kaartjes zijn veiliger dan 1 grote microSD-kaart. Als je een steden trip doet dan kan het verstandig zijn om regelmatig van microSD-kaartje te wisselen. Mocht je de camera kwijt raken of gestolen worden dan heb je de andere microSD-kaartjes met data in iedergeval nog. Maar als ik de hele dag een het toeren ben dan vind ik het toch handig om grotere microSD-kaartjes mee te nemen. Als je lekker aan het toeren bent dan kan je bij je rust stop je batterijen en microSD-kaartjes wisselen. Neem voor twee camera's bijvoorbeeld 3 microSD-kaartjes mee en rouleer die. Mocht je onderweg on opgemerkt een camera kwijt raken dan heb je nog twee microSD-kaartjes met beelden.

Zelf gebruik ik tegenwoordig SanDisk 128Gb Extreme Pro microSD-kaartjes. Meer informatie over microSD-kaartjes lees je in m'n geheugenkaarten post.

Het kan handig zijn om een mobiele hardeschijf met kaartlezer mee te nemen om je kaartjes onderweg leeg te maken of als backup. Zie mijn Mobiele Opslag post voor de mogelijkheden.

Bescherming & onderhoud

Iets om je spullen in op te bergen. Kan klein, kan groot. Het is in iedergeval handig als je alles bij elkaar hebt. Ik heb inmiddels als ik met de auto een rondje ga filmen een boodschappenkrat in de kofferbak liggen voor easy access, de kleine spullen zitten dan in een Casey.

De camera is toch waterdicht; ik doe heel voorzichtig; ik ben GoPro Subscriber dus verzekerd. Je hoort allerlij excuses om geen bescherming voor je dure camera te kopen, maar is dat wel verstandig?

Voorkomen is beter dan genezen

Ja, hij is waterdicht, maar als de camera stuitert is hij stuk.
Ok, je doet voorzichtig maar hij kan altijd per ongeluk vallen, en dan?
Ja, als GoPro Subscriber vervangt GoPro je kapotte camera (€ 99,99 eigen risico.)
Daar heb je alleen de rest van je vakantie niks aan als je aan het wachten bent op de vervanger.

Bij de HERO5-HERO7 en de HERO9 kan je de front lens nog vervangen als hier in barst in komt door een opspattend steentje. De HERO8 is in dat geval direct afgeschreven. Een Rollcage of Protective Housing is hier echt een must als je de camera op wat alternatieve plaatsen wilt mounten.
Het voordeel van de Rollcage is dat Polar Pro hier speciale ND filters voor heeft.

Van afstand bedienen

Tijdens het rijden is het natuurlijk ten strengste verboden je telefoon aan te raken. Maar hoe ga je je GoPro camera's nu bedienen? Dat kan met een of meer van de volgende GoPro afstandsbedieningen.

Als je de camera op een moeilijk bereikbare plek hebt gemount dan is een afstandbediening in wat voor een vorm dan ook een echte must. Zo kan je de camera bedienen zonder er fysiek bij te komen. Natuurlijk kan je met je telefoon of tablet bedienen maar tijdens het rijden kan dat wel eens lastig zijn, je mag je telefoon immers niet aanraken. Met de officiele GoPro Apps kan je maar met 1 camera verbonden zijn, dit is ook niet echt practisch als je 3 cameras aan je motor vast heb zitten. Hier komen de afstandbedieningen goed van pas.

Afhankelijk van de GoPro versie die je hebt is er een afstandbediening beschikbaar, we laten de uitlopende Remo even voor wat het is. Voor mijn HERO3+ Black en HERO5 Black gebruik ik nog een oude Wifi Remote, de voorganger van de Smart Remote. The Remote is voor m'n HERO8 en HERO9. Niet optimaal maar beter dan niks. Het grote voordeel van deze afstandsbedieningen is dat je ze gemakkelijk bij je kan houden. The Remote heeft een klittenband strap en voor de Smart Remote is zelfs een complete mounting accessoires kit, maar met de meegeleverde klittenband strap mount je hem al makkelijk op je stuur of aan je pols.

Mounts

Voor de motor zijn er heel veel specifieke RAM Mounts beschikbaar. Zo zijn er mounts voor de stuurpen, spiegels, tankdop, olie reservoir, stuur, noem maar op. Sommige van deze mounts zijn zelfs in het chrome verkrijgbaar zodat het mooi op bijvoorbeeld je Harley past. RAM Mounts heeft niet alleen GoPro mounts maar oplossingen om vanalles op je motor te bevestigen.

Emounting.nl is de grootste leverancier van RAM Mounts en bied tevens maatwerk oplossingen.

De RAM Mount Tough-Claw GoPro set bevat een stevige klem, extentie en bal met GoPro mount. Heel divers inzetbaar op bijvoorbeeld een motor, fiets, vanalles. Dit is tegenwoordig mijn go-to mount.

Lees mijn volledige review over de RAM Mount Tough-Claw GoPro set.

RAM Mounts chrome onderdelen

RAM Mounts

 • RAM Mounts RAM-B-149Z-2-GOP1U
 • RAM Mounts RAM-B-149Z-GOP1U
 • RAM Mounts RAM-B-408-37-62-GOP1U
 • RAM Mounts RAM-B-174-GOP1U
 • RAM Mounts RAM-B-176-GOP1U
 • RAM Mounts RAM-B-410-A-GOP1U

GoPro accessoires

 • GoPro Handlebar / Seatpost / Pole Mount
 • GoPro Large Tube Mount
 • GoPro Chesty, Performance Chest Mount
 • GoPro Suction Cup Mount
 • GoPro Pro Seat Rail Mount

Bevestig je de camera op je voertuig vergeet dan niet de Safety tethers om je GoPro extra veilig vast te maken.

Extra accessoires

 • Een leuke toevoeging kan de RAM Mount 55cm Tough-Pole met Tough-Claw en GoPro mount zijn, zeker als je een GoPro Fusio, GoPro MAX of andere 360° camera hebt. Je kan deze op verschillende manier op het voertuig plaatsen om bijvoorbeeld een follow cam shot te krijgen, alsof er iemand voor, naast of achter je rijd.
 • De GoPro Karma Grip gimbal blijft een van de beste gimbals voor de HERO5-HERO7. Er zijn veel verschillende gimbals op de markt geschikt voor een GoPro, toch blijft volgens de meeste kenners de Karma de beste in waar hij voor is gemaakt namelijk, het beeld stabiliseren.

Op de fiets of motor kan de Karma Grip in combinatie met de Karma Grip Extension Cable uitkomst bieden om het beeld stabiel te houden.

Camera achter op de bumper gemount
GoPro achter op de bumper gemount
Het uizicht van de GoPro
Het uizicht van de GoPro

De Tough-Pole is een leuke toevoeging om een derde persoons perspectief te creëren. Deze kan je op heel veel verschillende manieren gebruiken op de motor, fiets, auto, boot, noem maar op. Gebruik je een GoPro HERO9 Black doe dit in combinatie met de MAX Lens Mod en je hebt super stabiel beeld ook al beweegt alles een beetje met de hobbels en de wind.

 

Papa heeft een hobby

M'n kids zijn regelmatig proefkonijn. Hier mijn jongste van 3 die een rondje gaat fietsen. Alles wordt tot in detail vastgelegd. 😜

 • Op het stuur zit een GoPro HERO8 Black gemount met de RAM Mounts small Tough-Claw (B-kogel), medium arm en GoPro-adapter.
 • Op de helm zit een GoPro HERO9 Black bevestigd met de GoPro Vented Helmet Mount.
 • Achterop zit de grootste contraptie. De GoPro HERO5 Black in de Karma Grip gimbal gemount met een medium Tough-Claw (C-kogel) met 55cm Tough-Pole, dubbele B-kogel scharnier, medium arm op een GoPro-adapter.

De Tough-Claw is redelijk stabiel en vangt aardig wat schokken op dus de GoPro HERO8 Black met HyperSmooth 2.0 is goed voor op het stuur. Normaal gesproken is je hoofd een goede gimbal maar bij kids gaat hij alle kanten op dus hier de GoPro HERO9 Black met HyperSmooth 3.0 Boost en Horizon Level. Een kleine fiets heeft wat minder plekken om het e.a. te bevestigen. De HERO5 Black zit dan onder z'n zadel vast en de Tough-Pole is schuin naar achteren gericht zodat het beeld lijkt als of je over z'n schouder kijkt. Door de lengte en het totale gewicht schud dit flink als de kleine over de weg fietst maar het resultaat is verbazingwekkend stabiel dankzij de Karma Grip.

RAM Mounts op de fiets

TL;DR

De GoPro HERO9 Black in combinatie met de MAX Lens Mod is een mooi begin. Qua mounts zijn heel veel specifieke motor mounts beschikbaar van RAM Mounts, kijk welke voor jou het meeste nut hebben. Wil je niet in één keer een bak geld uitgeven, start dan met de RAM Mount Tough-Claw GoPro set. Deze kan je op veel plaasten tijdelijk vast klemmen en dan kijken voor een meer permanente oplossing zoals de RAM Mounts Torque™ stangbevestiging of RAM Mounts stuurstangmontage set.

Zorg voor minimaal één extra accu, een duo charger (met powerbank) en één of twee geheugenkaartjes.

 • Bepaal van te voren hoe je je roadtrip wilt vastleggen.
 • Lees je in over de beste instellingen die je kan gebruiken.
 • Probeer van te voren al een aantal camera posities op de motor uit.
 • Met meerdere mounts op de motor kan je snel je camera van positie wisselen.
 • Zoek uit of er onderweg nog leuke bezienswaardigheden zijn die je wilt vastleggen, zorg dan dat de camera op een positie zit zodat deze in beeld komen.

Vergeet de dag van de voren niet de onderstaande checklist af te lopen.

Checklist

 • Batterijen opladen
 • Micro SD kaart leegmaken
 • Lens schoonmaken
 • Batterijen nummeren
 • Mocht je meerdere mounts hebben, plaats deze alvast op de motor, dit scheelt voor vertrek weer een hoop tijd.