GoPro Mobiele Opslag

GoPro Mobiele Opslag

Je bent een week op ski vakantie maar waar laat je al je vette beeldmateriaal? Je kan natuurlijk een grote micro SD kaart meenemen maar, dat kan een duur geintje zijn, vooral als je veel op 2.7K/4K filmt. Gelukkig zijn er andere mobiele data opslag mogelijkheden, hieronder een aantal voorbeelden.

UPDATE 2022-06-14: De meeste producten op deze pagina zijn niet meer beschikbaar. Ik ga deze post binnenkort updaten of een nieuwe post maken met wat huidige mobiele opslag oplossingen.
Her en der zal er vast nog wat van de producten die hier genoemd worden beschikbaar zijn. Wees voorzichtig met de Gnarbox, het lijkt er op dat het bedrijf achter dit geweldige product is opgeheven en er dus eigen 0 support meer voor is.

Geen zin in een lang verhaal maar wil je meteen de mogelijkheden zien, klik dan hier.

Archos Gmini 120 Een stukje geschiedenis en achtergrond informatie. Toen de grote SD-kaarten nog duur waren, dan praat ik over 4GB voor €400 in 2004, had je tal van aanbieders van "ImageTanks". Dit waren simpel gezegd een laptop harddisk in een behuizing voorzien van multi kaartlezer en een accu of batterijen. Mijn eerste "ImageTank" was een Archos Gmini 120, een 20GB MP3 speler met een CF-kaartlezer. In deze kaartlezer kon je een CF-kaart of Microdrive plaatsen voor extra opslag, maar middels een gratis "app" van Archos kon je hem ook gebruiken om de bestanden van de CF-kaart naar de Gmini te kopieëren. In die tijd had ik 2 CF kaartjes van 1GB dus die kon ik grofweg 18x leegtrekken, genoeg voor 2 weken vakantie.

De Archos was voorzien van een accu en na een tijdje begon die toch echt wel minder te worden en powerbanks waren er niet dus dan was het of in het hotel kopieëren of onderweg in de auto met een mini-USB autolader. De 20GB werd ook wel wat krapjes dus werd het tijd voor een nieuwe, dit was de CompactDrive PD70X, ook bekend als Hyperdrive HD80.

CompactDrive PD70x Ik kocht de PD70x zonder harddisk en heb er een 7200rpm 80GB laptop harddisk in gedaan. De CompactDrive werd gevoed door 4 AA batterijen en hiervoor had ik 2 sets oplaadbare batterijen van GP van 2600mAh. Met een setje batterijen hield ik het ruim een dag vol en met de 80GB aan opslag was er zat ruimte voor de hele vakantie. De PD70x was voorzien van een uitgebreide kaarlezer voor alle gangbare kaartjes van die tijd. Ik kon de CF kaarten uit me DSLR legen maar ook de SD-kaartjes van mijn compact camera. Verder zat hier een duidelijke display op waarop je kon zien hoeveel mappen hij al had aangemaakt, hoeveel foto's er op stonden en wat er nog aan ruimte beschikbaar is.

Door de snelle prijsdaling van geheugenkaarten na 2006 werd de toegevoegde waarde van een ImageTank steeds kleiner, men kocht immers een aantal grote kaarten en daar deed je het dan mee. Een laptop mee op vakantie was ook normaal of later een kaartlezer aan je tablet en je gebruikte je tablet voor extra opslag.

GoPro bied tegenwoordig een cloud opslag dienst aan genaamd GoPro Plus. Op het eerste gezicht lijkt het heel handig, vooral als je net met de GoPro ecologie begint is de 20% 30-50% korting op accessoires mooi meegenomen. Maar de werkelijke toegevoegde waarde van de cloud dienst is eigenlijk nihil of zelfs dramatisch als je de kleine lettertjes leest.

  • Automatische backup werkt alleen vanaf de de HERO5 Black en alleen op een Wi-Fi netwerk waar je een wachtwoord voor moet invoeren en niet een open Wi-Fi netwerk waar je nog via een browser akkoord moet gaan met voorwaarden.
  • Wil je onderweg je kaart legen in de Cloud dan moet dat via Quik, of je laptop of je mobiel. Op je mobiel moet dus genoeg ruimte zijn (120%) om de data heen te kopieëren en je bent zo door je data bundel heen.
  • Op het microSD-kaartje moet minimaal nog 3GB ruimte over zijn, dus tijdens het filmen opletten dat je je kaartje niet vol maakt, of wat weggooien om te kunnen Auto-uploaden.
  • Het grootste nadeel is dat je beeldmateriaal wordt verkleind naar 1440p. Als je 2.7K of 4K filmt geen probleem, het wordt geupload en in 1440p opgeslagen. Je formateert je kaartje en weg is je hoge resolutie data.
  • Als je veel foto's maakt dan is het wel handig, foto's kun je onbeperkt opslaan.

Nu men steeds meer aan het filmen is, is er weer vraag naar mobiele data opslag en er zijn inmiddels verschillende mogelijkheden van simpel tot complete mobiele video editing oplossingen. Hieronder nemen we er even een aantal door.

Backup

Ook onderweg is het belangrijk om je data dubbel op te slaan. Zet je onderweg alles op je laptop dan is het so wie so handig om ook nog een portable schijf mee te nemen om een kopie op te zetten. Kies voor een externe SSD als je niet veel gewicht wilt meenemen.

Tip: heb je nog een HDD in je laptop, stap dan over naar een interne SATA-III SSD, dit scheelt gewicht, is vele malen sneller (zeker merkbaar in gebruik) en kan ook beter tegen een stootje. Dit is een heel ander verhaal en redelijk off-topic maar hier komen we op terug.

Mijn oordeel

De GNARBOX heeft mijn voorkeur maar is wel aan de prijs en wil je meer op kunnen slaan tijdens je vakantie dan heb je toch nog een extra externe harddisk nodig en dan ben je weer zo'n €80,- extra kwijt. Mocht je voor de GNARBOX gaan dan zou ik meteen de GNARBOX 2.0 SSD 512GB versie nemen, handig voor een weekend weg en het prijsverschil met de 256GB is maar "klein".

Heb je een klein budget dan zou ik de Verbatim MediaShare Wireless met een WB My Passport nemen. Dan heb je voor ongeveer €110,- 2TB aan opslag bij je wat ongeveer net zoveel is als een 256GB micro SD kaart.

Is je budget iets toereikender dan kan je denken aan de WD My Passport Wireless, dan heb je 2TB in 1 apparaat voor net geen €200,- en voor €25 meer heb dan 3TB en ook deze kun je nog uitbreiden met een extra externe harddisk. Heb je een Pro DSLR en de bijbehoorende Wi-Fi dongle dan kan je ook direct fotograferen naar de WD My Passport Wireless.

Wil je ook extra stroom voor onderweg lees dan de GoPro Power post.

Media

Offload Your GoPro Content With WD My Passport Wireless Pro © Air Photography | YouTubeAuteur

Michael Rosa
Michael Rosa
http://xiphias.photography

Mijn expertise ontspringt uit meer dan twee decennia ervaring in de wereld van fotografie, waarin ik mijn vaardigheden heb verfijnd met diverse DSLR-camera's. Mijn fotografische reis begon met een Canon EOS 300D en evolueerde naar het gebruik van de geavanceerde Canon EOS 1D-serie. Mijn initiatie in de fotografie was gericht op luchtvaartfotografie en geleidelijk aan ben ik ook in de wereld van sport- en concertfotografie gestapt, waarin ik tot op heden actief ben.

Gedurende vijf jaar heb ik mijn expertise mogen aanscherpen als fotografie specialist bij een vooraanstaande elektronicaketen. In deze rol raakte ik vertrouwd met de bijzondere mogelijkheden van GoPro-camera's. Mijn toewijding om klanten uitvoerig te kunnen adviseren leidde tot het vergaren van uitgebreide kennis over deze camera's. Na mijn eigen aanschaf van een GoPro kon ik bovendien uit eerste hand mijn eigen ervaringen delen.
In die periode werd ik door de Nederlandse GoPro-importeur erkend als de toonaangevende GoPro-verkoper in Nederland.

Na mijn vertrek bij de elektronicaketen en mijn terugkeer naar de IT-sector, bleef het verlangen om kennis te delen en anderen van waardevol advies te voorzien aan me knagen. Dit vormde de inspiratie achter het ontstaan van deze blog. Ik wil anderen bijstaan met mijn expertise en ervaring, zodat zij dezelfde passie kunnen ervaren die ik voor fotografie en technologie voel.

Ik hoop oprecht dat deze blogpost je nieuwe inzichten heeft geboden en je verder op weg heeft geholpen.