Top 5 Beste Externe Microfoons voor GoPro Camera's

Hoe kan je de audio kwaliteit van je GoPro opnames verbeteren? In dit artikel lees je wat de top 5 microfoons zijn en hoe je die kan gebruiken.

GoPro-camera's zijn populair vanwege hun mogelijkheid om hoge kwaliteit videobeelden vast te leggen. Helaas is de audiokwaliteit van de ingebouwde microfoons vaak niet zo goed als de beeldkwaliteit. Dit kan resulteren in slechte audio-opnames die de kijkervaring kunnen bederven. Het goede nieuws is dat externe microfoons beschikbaar zijn om de audiokwaliteit van GoPro-opnames te verbeteren.

In dit artikel bespreken we hoe je externe microfoons kunt gebruiken met GoPro-camera's om hoogwaardige audio-opnamen te maken. We zullen de soorten microfoons bespreken die compatibel zijn met GoPro-camera's, hoe je ze kunt aansluiten op de camera en welke accessoires je nodig hebt voor de beste resultaten. We zullen ook enkele tips delen voor het opnemen van audio met GoPro-camera's en externe microfoons.

Waarom een externe microfoon gebruiken met GoPro-camera's?

 • Audio-opnamen zijn vaak van mindere kwaliteit dan de video-opnamen bij GoPro-camera's.
 • De interne microfoon van de GoPro-camera kan niet omgevingsgeluiden filteren en levert vaak ongewenste bijgeluiden op.
 • Een externe microfoon kan helpen om hoogwaardige audio-opnamen te maken, vooral in luidruchtige omgevingen.

Soorten externe microfoons die compatibel zijn met GoPro-camera's

 • Lavalier-microfoons: Deze microfoons zijn klein en draagbaar en kunnen worden bevestigd aan kleding of andere voorwerpen voor handsfree opnamen. Ze zijn vooral handig voor vlogs of interviews.
 • Shotgun-microfoons: Deze microfoons zijn lang en dun en worden vaak gebruikt bij filmproducties. Ze hebben een gerichte richting en kunnen omgevingsgeluiden filteren.
 • Handheld-microfoons: Deze microfoons zijn ontworpen om vastgehouden te worden en zijn ideaal voor het opnemen van voice-overs of presentaties.

Beste externe microfoons voor GoPro camera's

Als je op zoek bent naar een goede externe microfoon voor betere geluidskwaliteit bij het live streamen met een GoPro HERO11 Black camera, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier is de top 5 van beste externe microfoons voor GoPro camera's.

RØDE VideoMic Pro+

Shotgun-microfoon, € 299,-

De RØDE VideoMic Pro+ is een populaire keuze voor GoPro-gebruikers. Deze richtmicrofoon is ontworpen om geluid op te nemen van voren, waardoor omgevingsgeluiden worden verminderd en de audiokwaliteit wordt verbeterd. Met een batterijlevensduur van meer dan 100 uur en compatibiliteit met zowel smartphones als DSLR-camera's, is de RØDE VideoMic Pro+ een van de beste microfoons die beschikbaar zijn voor GoPro camera's.

RØDE VideoMic Pro+

Sennheiser MKE 400

Shotgun-microfoon, € 199,-

De Sennheiser MKE 400 is een compacte en krachtige microfoon voor GoPro-camera's. Met zijn supercardioïde opnamepatroon is het een uitstekende keuze voor het opnemen van audio vanaf de voorkant van de camera. Het heeft ook een schakelaar voor het aanpassen van de versterking, een windscherm en een ingebouwde schokdemper om omgevingsgeluiden te verminderen. Als je op zoek bent naar een microfoon met uitstekende prestaties en draagbaarheid, dan is de Sennheiser MKE 400 een geweldige keuze.

Sennheiser MKE 400

Shure VP83 LensHopper

Shotgun-microfoon, € 231,-

De Shure VP83 LensHopper is een shotgun-microfoon die ontworpen is voor DSLR-camera's en camcorders, maar kan ook worden gebruikt met GoPro camera's. Het heeft een supercardioïde opnamepatroon, een ingebouwde schokdemper en een windscherm om omgevingsgeluiden te verminderen.

De VP83 LensHopper wordt ookgeleverd met een geïntegreerde shoe mount en een kabel voor aansluiting op de audio-ingang van de camera.

Shure VP83 LensHopper

Movo VXR10-Pro

Shotgun-microfoon, € 35,-

De Movo VXR10-Pro is een richtmicrofoon die speciaal is ontworpen voor smartphones en DSLR-camera's, maar ook kan worden gebruikt met GoPro-camera's. De microfoon heeft een supercardioïde opnamepatroon en wordt geleverd met een windscherm en een schokdemper. De VXR10-Pro wordt geleverd met een 3,5 mm jack kabel en een TRS-kabel, waardoor hij kan worden gebruikt met verschillende soorten camera's.

Movo VXR10-Pro

RØDE Wireless GO 2

Draadloze multi functionele microfoon, v/a € 289,-

De RØDE Wireless GO 2 is een draadloos microfoonsysteem dat bestaat uit een compacte zender en ontvanger. Van alle microfoons in deze lijst is deze het meest flexibel qua gebruik. Het systeem heeft een omnidirectionele microfoon en kan worden gebruikt als zender of ontvanger. De zender heeft een clip waarmee je hem aan kleding of accessoires kunt bevestigen, en de ontvanger heeft een 3,5 mm jack-aansluiting waarmee je hem op de audio-ingang van de camera kunt aansluiten. Het systeem heeft ook een ingebouwde oplaadbare batterij die tot 7 uur meegaat.

RØDE Wireless GO 2

RØDE Interview GO Samen met de RØDE Interview GO handle wordt de Wireless GO een handheld reporter microfoon. De RØDE Interview GO speciaal ontworpen voor de zender/microfoon van de RØDE Wireless GO. Hij wordt geleverd met een popfilter en is ideaal voor het opnemen van bijvoorbeeld interviews. Breng je interviews naar een hoger niveau met een custom plopkap met je eigen logo.

Met het krachtig magnetisch clipsysteem van de RØDE MagClip GO plaats je de zender eenvoudig op kleding.

De RØDE Wireless GO II Single wordt geleverd met een clip-on dasspeldmicrofoon en een zender en ontvanger. De microfoon heeft een omnidirectioneel opnamepatroon en is ontworpen om heldere en nauwkeurige spraakopnames te produceren, ongeacht de positie van de spreker ten opzichte van de microfoon. De zender en ontvanger communiceren draadloos met elkaar via een 2,4 GHz digitale transmissie, wat zorgt voor een stabiele en betrouwbare verbinding. De RØDE Wireless GO II Dual wordt geleverd met twee zenders en clip-on dasspeldmicrofoons, ideaal voor interviews.

Hoe externe microfoons te gebruiken met GoPro camera's

Als je een externe microfoon met je GoPro camera wilt gebruiken, zijn hier enkele belangrijke tips die je moet weten:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste kabels hebt om de microfoon aan te sluiten op de camera.

 2. Gebruik een windscherm om omgevingsgeluiden te verminderen en zorg ervoor dat je de microfoon zo dicht mogelijk bij de geluidsbron plaatst.

 3. Test de microfoon voordat je gaat filmen om ervoor te zorgen dat hij goed werkt en de audiokwaliteit verbetert.

Hoe sluit je een externe microfoon aan op een GoPro-camera?

Gebruik de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter of de GoPro Media MOD om een externe microfoon aan te sluiten op een GoPro-camera. Sluit de externe microfoon aan op de adapter of mod met behulp van de juiste kabel, meestal een 3,5mm naar 3,5mm TRS-kabel. Zorg ervoor dat de microfoon is ingeschakeld en dat de juiste instellingen zijn geselecteerd op de camera.

 • De GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter is een officiële adapter van GoPro en werkt goed met de HERO11 Black camera. Deze adapter is ontworpen om externe microfoons van 3,5mm aan te sluiten op de GoPro HERO11 Black camera en levert een hoogwaardige audio-opname.
 • De Media Mod wordt bevestigd op de GoPro HERO11 Black camera en biedt verschillende aansluitmogelijkheden, waaronder een 3,5mm microfooningang, HDMI-uitgang, USB-poort en een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Hierdoor is de Media Mod een goede optie als je meer dan alleen een externe microfoon wilt aansluiten op je GoPro HERO11 Black camera.

Zowel de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter als de GoPro Media Mod bieden verschillende voordelen en nadelen voor het aansluiten van externe microfoons op je GoPro HERO11 Black camera. Hier zijn enkele voor- en nadelen van elk product:

Voor- en nadelen van de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter

Voordelen
 • Eenvoudig te gebruiken: sluit de adapter aan op de USB-C-poort van de camera en sluit vervolgens de microfoon aan op de 3,5mm-aansluiting van de adapter.
 • Geen extra gewicht of grootte: de adapter is compact en licht van gewicht, dus het toevoegen ervan aan je camera verandert de grootte en het gewicht van de camera niet significant.
 • Lage kosten: de adapter is relatief goedkoop in vergelijking met de GoPro Media Mod.
Nadelen
 • Beperkte functionaliteit: de adapter biedt alleen een 3,5mm-aansluiting voor microfoons en heeft geen extra functies zoals een HDMI-poort, microfoonpoort of USB-C-poorten.
 • Niet robuust: de adapter is niet zo stevig als de Media Mod en kan minder goed tegen water en stof.
 • Geen cold shoe mounts om microfoon of videolamp op te bevestigen.
 • Een los kastje wat zonder extra accessoires aan je camera bungelt met de zijkant van de camera open.

 

Voor- en nadelen van de GoPro Media Mod

Voordelen
 • Extra functies: naast de 3,5mm-microfoonaansluiting biedt de Media Mod extra functies zoals een HDMI-poort, microfoonpoort en USB-C-poorten.
 • Robuust: de Media Mod is ontworpen om bestand te zijn tegen water, stof en ruwe omstandigheden, waardoor het een betere optie is voor buitengebruik.
 • Verbeterde geluidskwaliteit: de Media Mod bevat een ingebouwde voorversterker en een windkap die zorgen voor verbeterde geluidskwaliteit.
 • Voorzien van twee cold shoe mounts voor het bevestigen van een microfoon, film lamp of andere cold shoe accessoire.
Nadelen
 • Duurder: de Media Mod is duurder dan de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter.
 • Zwaarder en groter: de Media Mod voegt aanzienlijk gewicht (58gr) en omvang toe aan de camera, wat een nadeel kan zijn als je een compacte en lichte set-up wilt.
 • Gebruiksgemak: de Media Mod vereist een beetje meer montage dan de adapter. Het vereist dat je de batterij deur van de camera haalt en in de Media Mod plaatst.

Kortom, als je op zoek bent naar een eenvoudige en betaalbare manier om een externe microfoon aan te sluiten op je GoPro HERO11 Black camera, is de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter een goede keuze. Als je echter extra functionaliteit, robuustheid en verbeterde geluidskwaliteit nodig hebt, kan de GoPro Media Mod de betere optie zijn. Het is belangrijk om te bepalen welke functies het belangrijkst zijn voor jouw situatie voordat je beslist welk product je gaat gebruiken.

Hoe bevestig ik de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter aan m'n camera

De GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter is een los kastje wat je via het USB-C-kabeltje aansluit op de USB-C-poort van de camera. Het kastje hangt dan los aan de camera terwijl het batterij deurtje open moet blijven. Je kan natuurlijk met een dik post elastiek het kastje vast zetten aan de camera of aan je mount. Door het deurtje open te laten bestaat de kans dat de batterij los raakt en de opname stopt, niet handig. Hieronder staan wat opties en een echte must-have.

SmallRig Camera Cage 3083B

Kies je toch voor de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter dan is het verstandig om een behuizing hiervoor te kopen waar de Mic Adapter aan bevestigd kan worden. De SmallRig Camera Cage 3083B is voorzien van twee cold shoe mounts en heeft een losse GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter bevestiging die onder de cage bevestigd kan worden om alles netjes bij elkaar te houden. Met de SmallRig Camera Cage 3083B kan je bij alle knoppen komen, de batterij gemakkelijk vervangen en met de bijgeleverde batterij deur kan je de zijkant dichthouden en toch de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter aansluiten. De SmallRig Camera Cage 3083B is gemaakt van kunststof en weegt slechts 40 gram.

SmallRig Vlog Kit 3088B

Een andere optie is de SmallRig Vlog Kit 3088B. Deze heeft net als de bovenstaande 3083B twee cold shoe mounts maar ook statiefdraad aan de onder- en bovenkant om de set gemakkelijk op een statief te schroeven. De onderkant is ook voorzien van inklapbare GoPro "vingers". De GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter wordt aan de zijkant bevestigd zodat het schroefdraad aan de onderkant beschikbaar blijft. De SmallRig Vlog Kit 3088B is gemaakt van aluminum en daardoor zeer stevig maar met 166 gram ook wat zwaarder.

USB Pass-Through Door

Geen zin in een behuizing dan is het zeer verstandig om de USB Pass-Through Door te kopen. Deze vervangt het standaard batterij deurtje en heeft een uitsparing voor de USB-poort zodat je de GoPro Pro 3.5mm Mic Adapter kan aansluiten zonder dat je batterij uit je camera valt.

Hoe gebruik ik mijn camera met de GoPro Media Mod

De GoPro Media Mod eigenlijk zoals de bovenstaande SmallRigs maar met een ingebouwde Mic Adapter, en nog veel meer. Hoe plaats je de GoPro camera in de Media Mod?

 • Verwijder het batterij deurtje van de camera door onder het klemmetje te openen, het deurtje omhoog te doen en voorzichtig op zij te trekken.
 • Open met het klemmetje naar beneden de deur van de Media Mod.
 • Schuif de GoPro Camera in de Media Mod en let op dat de USB-poort goed aansluit bij de USB-connector en schuif ze stevig tegen elkaar aan.
 • Doe de deur van de Media Mod dicht en schuit het klemmetje omhoog om deze op slot te doen.
 • Controleer de instellingen in de camera om te zien of deze goed is verbonden met de Media Mod.

Conclusie

Als je serieus bent over het verbeteren van de geluidskwaliteit van je GoPro-video's, dan is een externe microfoon een must-have accessoire. De top 5 beste externe microfoons die we hebben besproken, bieden elk unieke voordelen en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals interviews, vlogs en documentaires. Met deze microfoons kun je achtergrondgeluiden verminderen en duidelijke audio vastleggen, waardoor je video's professioneler en boeiender worden. Kies de microfoon die het beste bij jouw behoeften past en je zult versteld staan ​​van het verschil dat het kan maken voor de kwaliteit van je GoPro-video's!