Beste geheugenkaarten voor GoPro HERO12 Black

Benut je GoPro HERO12 Black optimaal met de juiste geheugenkaart. Leer over snelheidsklassen, capaciteit en essentiële tips voor vlekkeloze opnamen, zodat je elke actie perfect vastlegt. Ontdek de beste keuzes voor hoogwaardige foto's en video's!

Welkom bij deze gids over compatibele geheugenkaarten voor de GoPro HERO12 Black-camera. Als trotse eigenaar van deze geavanceerde camera wil je zeker weten dat je de juiste geheugenkaart gebruikt om al die prachtige momenten vast te leggen. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het kiezen van de beste geheugenkaart voor jouw behoeften.

Waarom is de juiste geheugenkaart belangrijk?

Voordat we de beste opties verkennen, laten we eerst begrijpen waarom de keuze van een geschikte geheugenkaart van cruciaal belang is voor je GoPro HERO12 Black-camera. De prestaties en betrouwbaarheid van je camera zijn sterk afhankelijk van de gebruikte geheugenkaart.

De specificaties van de HERO12 Black

Voordat we dieper ingaan op de compatibele geheugenkaarten, laten we eens kijken naar enkele belangrijke specificaties van de GoPro HERO12 Black-camera. Deze camera biedt verbeteringen ten opzichte van zijn voorgangers, wat resulteert in hogere kwaliteit en resolutie.

 • 5.3K60, 4K120 en 2.7K240
 • 10-bit kleurdiepte met GP-Log kleurprofiel, 120Mbps bitsnelheid

Deze specificaties vereisen een geheugenkaart die continue snel kan schrijven. Goedkope noname kaartjes gaan hier niet werken.

Maximale capaciteit en ondersteunde kaarten

Net als zijn voorganger ondersteunt de HERO12 Black geheugenkaarten tot 1TB. Dit biedt voldoende ruimte voor al je opnames, zowel foto's als video's. Laten we nu verder gaan naar de vraag die vaak gesteld wordt.
Hoewel de HERO12 Black kaartjes van 1TB ondersteunt is dit wel beperkt tot de SanDisk Extreme, Extreme PLUS, Extreme PRO Series en Gigastone 4K Camera Pro A2V30 Series, 4K Camera Pro A2V60 Series, 4K Camera Extreme A2V90 Series kaarten. Het gebruik van een ander merk 1TB microSD-kaart is op eigen risico.

Welke geheugenkaart is het beste voor mijn GoPro HERO12 Black-camera?

De HERO12 Black is een doorontwikkeling van de HERO11 en vereist daarom een geheugenkaart die voldoet aan de hogere eisen van deze nieuwe camera. Een snel V30/U3 geheugenkaartje, zoals een SanDisk Extreme 256GB kaartje, wordt sterk aanbevolen vanwege de hogere kwaliteit en resolutie. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?

Snelheidsaanduidingen ontcijferd

In de wereld van geheugenkaarten word je vaak geconfronteerd met termen zoals V30, U3, C10 en meer. Laten we deze aanduidingen even ontcijferen:

 • V30: Dit staat voor een minimale schrijfsnelheid van 30 MB/s. Dit is van cruciaal belang, vooral bij het vastleggen van video's van hoge kwaliteit.
 • U3: Dit geeft aan dat de geheugenkaart een minimale schrijfsnelheid heeft van 30 MB/s. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je camera soepel kan opnemen zonder frames te verliezen.
 • C10: Dit staat voor een minimale schrijfsnelheid van 10 MB/s, wat geschikt is voor het vastleggen van foto's in hoge resolutie.

Met deze informatie in gedachten begrijp je nu waarom een V30/U3 geheugenkaart wordt aanbevolen voor je HERO12 Black-camera.

Overwegingen bij het gebruik van speciale functies

De HERO12 Black biedt enkele indrukwekkende functies, zoals de mogelijkheid om te filmen in 5.3K en LiveBurst-opnamen te maken. Hierdoor wordt echter meer gegevens opgeslagen, wat vraagt om een geheugenkaart die deze extra belasting aankan.

Filmen in 5.3K en Protune

Wanneer je ervoor kiest om in 5.3K te filmen of de Protune-modus te gebruiken, genereert de camera meer informatie die moet worden opgeslagen. Dit kan oplopen tot 100 Mbit/s, wat neerkomt op 12,5 MB/s. Een C10/U1/V10 kaartje is niet langer voldoende en je hebt minimaal een U3/V30 geheugenkaart nodig om ervoor te zorgen dat alle gegevens nauwkeurig worden opgeslagen.

LiveBurst-modus

De LiveBurst-modus is perfect voor het vastleggen van snelle opeenvolgende beelden. In slechts 3 seconden worden 75 foto's van 23 megapixels vastgelegd. Dit genereert ongeveer 750 MB aan gegevens. Het is duidelijk dat een C10/U1/V10 geheugenkaart hier niet geschikt voor is. Je wilt niet het risico lopen dat je camera de burst niet volledig wegschrijft of dat dit erg lang duurt. Een U3/V30 kaartje is hier de juiste keuze.

Aanbevolen geheugenkaarten en prijs

Nu je begrijpt welke specificaties belangrijk zijn voor je GoPro HERO12 Black-camera, laten we enkele aanbevolen geheugenkaarten bekijken. De SanDisk Extreme (Pro) microSD-kaarten zijn uitstekende keuzes, die worden aanbevolen door GoPro zelf. Hoewel er goedkopere opties zijn, is het prijsverschil minimaal in vergelijking met de voordelen van deze premium kaarten.

Welke geheugenkaart is het beste?

  capaciteit bus klasse min. write max. write max. read Works with GoPro prijs
ProGrade Digital 256Gb microSDXC UHS-II V60 256 GB UHS-II V60 60MB/sec 130MB/sec 250MB/sec   € 104,99
SanDisk Extreme Pro 1TB microSDXC 1TB
512 GB
256 GB
128 GB
64 GB
UHS-I U3/V30 30MB/sec 150MB/sec 200MB/sec € 125,00
€ 59,90
€ 33,90
€ 19,99
€ 13,99
Gigastone Camera Pro 1TB microSDXC 1TB
512 GB
256 GB
128 GB
64 GB
UHS-I

2
2
2,5
U3/V30 30MB/sec 140MB/sec 160MB/sec € 143,99
€ 69,99
€ 39,99
€ 24,99
€ 19,99
SanDisk Extreme 1TB microSDXC 1TB
512 GB
256 GB
128 GB
64 GB
UHS-I U3/V30 30MB/sec 130MB/sec 190MB/sec € 115,00
€ 53,90
€ 28,90
€ 17,49
€ 11,90
PNY PRO Elite 1TB microSDXC 1TB
512 GB
256 GB
UHS-I U3/V30 30MB/sec 90MB/sec 100MB/sec € 151,81
€ 57,04

2 ) Ook als 2 pack verkrijgbaar. 5 ) Ook als 5 pack verkrijgbaar

De prijzen kunnen wat afwijken, de bovengenoemde bedragen zijn een moment opname. In de meeste gevallen zullen ze het zelfde kosten of goedkoper zijn.

Algemene aanbevelingen bij het kiezen van een geheugenkaart

Bij het kiezen van een geheugenkaart zijn er enkele algemene aanbevelingen waar je rekening mee moet houden:

 • Pas op voor namaak en afgekeurde kaarten: Er zijn helaas veel nepproducten op de markt die niet voldoen aan de snelheidsspecificaties. Koop daarom altijd bij gerenommeerde winkels.
 • Kies voor betrouwbare merken: Merken zoals SanDisk en Gigastone staan bekend om hun betrouwbaarheid en prestaties.
 • Test nieuwe kaarten: Nieuwe kaarten moeten altijd goed worden getest voordat je ze op belangrijke momenten gebruikt.
 • Houd je gegevens veilig: Geheugenkaarten zijn niet bedoeld voor langdurige opslag. Zorg ervoor dat je je gegevens zo snel mogelijk overzet naar een veilige backup.
 • Formateer in de camera: Formateer een geheugenkaart altijd in de camera zelf in plaats van met een computer. Dit voorkomt mogelijke bestandssysteemproblemen.
 • Gebruik meerdere kaarten: Om het risico op dataverlies te beperken, is het slim om met meerdere kleinere geheugenkaarten te werken.

 

Snelheidsklassen en maximale video-opnamekwaliteit

In de onderstaande tabel zie je de verschillende snelheidsklassen en de maximale video-opnamekwaliteit die je met elk type kaartje kunt bereiken:

Snelheidsklasse Minimale Schrijfsnelheid Maximale Video-opnamekwaliteit
C10, U1, V10 10 MB/s Standaard HD
U3, V30 30 MB/s 4K Ultra HD
V60 60 MB/s 8K Ultra HD

Met deze informatie kun je de optimale geheugenkaart kiezen die past bij je behoeften en opnamewensen.

PRO TIP
Hey, wist je dat het belangrijk is om je micro SD geheugenkaart regelmatig te formatteren? GoPro raadt zelfs aan om je kaart na elke paar uur gebruik te formatteren.
Formatteren herstelt de originele bestandstructuur van je geheugenkaart. Dit zorgt ervoor dat je SD kaart op de juiste manier met je GoPro camera kan blijven communiceren. Ook verwijdert formatteren beschadigde bestanden en mappen. Dit kan voorkomen dat je GoPro camera problemen ondervindt bij het opnemen of afspelen van video's en foto's. Door regelmatig te formatteren, worden de bestanden op je kaart efficiënter opgeslagen, waardoor je camera sneller bij ze kan.

Conclusie

Bij het kiezen van een geheugenkaart voor je GoPro HERO12 Black-camera is het cruciaal om te focussen op snelheid, capaciteit en compatibiliteit. Een V30/U3 kaartje is ideaal voor de meeste situaties, terwijl je bij het gebruik van geavanceerde functies zoals 5.3K-opnamen en de LiveBurst-modus moet upgraden naar een U3/V30 kaartje. Investeer in betrouwbare merken zoals SanDisk en PNY om de beste prestaties te garanderen.

Denk eraan om nieuwe kaarten te testen voordat je ze in belangrijke situaties gebruikt en zorg voor voldoende backupopties. Met de juiste geheugenkaart maximaliseer je de mogelijkheden van je GoPro HERO12 Black en leg je elk moment haarscherp vast.

Veelgestelde vragen

Welke geheugenkaart is geschikt voor de GoPro HERO12 Black?
Zowel V30- als U3-geheugenkaarten zijn geschikt. Zorg ervoor dat de kaart een schrijfsnelheid van minimaal 30 MB/s heeft.
Is het de moeite waard om te investeren in een premium geheugenkaart?
Ja, premium kaarten zoals SanDisk Extreme bieden betere ddrestaties en betrouwbaarheid, wat essentieel is voor hoogwaardige opnamen.
Kan ik een geheugenkaart met meer dan 512GB gebruiken?
Ja, de HERO12 Black ondersteunt officieel kaarten tot 1TB, maar gebruik andere merken met voorzichtigheid.
Welke 1TB geheugenkaart kan ik in mijn GoPro HERO12 gebruiken?
De GoPro HERO12 ondersteunt kaarten tot 1TB, echter zijn er maar een aantal door GoPro getest en goedgekeurd met het "Works with GoPro"-label. Het gaat dan om de SanDisk Extreme serie kaarten en de 4K Camera Pro en Extreme kaarten van Gigastone.
Waarom moet ik kaarten in de camera formatteren?
Het formatteren in de camera voorkomt compatibiliteitsproblemen en verzekert een juist bestandssysteemformaat.
Kan ik gegevens langdurig op een geheugenkaart bewaren?
Nee, geheugenkaarten zijn niet ontworpen voor langdurige archivering. Zorg voor regelmatige back-udds om gegevensverlies te voorkomen.
Hoeveel is 120Mbps in MB/s?
120Mbps komt overeen met 15MB/s. Een C10/V10/U1 kaart voldoet niet aan die eis.
Mijn geheugenkaart kan 130MB/s schrijven, is dit snel genoeg.
Deze waarde gaat om de maximaal haalbare snelheid. Ook moet je 130MB/s niet verwarren met 120Mbps. Een kaart met een klasse van V30/U3 kan continue met 30MB/s wegschrijven en is nodig voor de GoPro HERO12.