De Nieuwe GoPro HERO12 Black: De complete specificaties

Na wat speurwerk hebben we alle informatie en product foto's weten te bemachtigen van de langverwachte GoPro HERO12 Black en de nieuwe GoPro MAX Lens Mod 2.0.

GoPro staat op het punt om de langverwachte GoPro HERO12 Black uit te brengen, de nieuwste toevoeging aan hun reeks actiecamera's. Hoewel de nieuwe generatie slechts een voorzichtige upgrade krijgt, belooft de HERO12 Black toch enkele opmerkelijke verbeteringen en innovaties.

De HERO12 Black - de nieuwste en beste GoPro - imponeert met ongelooflijke beeldkwaliteit, nog betere HyperSmooth-videostabilisatie en een aanzienlijk langere batterijduur. Hij legt verbluffende 5,3K-video's met High Dynamic Range (HDR) vast, zodat je je onvergetelijke reizen en bijzondere alledaagse momenten met nog meer details kunt vastleggen. Dankzij verbeterd energiebeheer is de continue opnametijd bij 5,3K60 verdubbeld (70 minuten).1 Hij is robuust, lichtgewicht en klaar voor elk avontuur - op het land of in het water. Bovendien kan hij eenvoudig handsfree worden gemonteerd voor opnames en zorgt geavanceerde videostabilisatie ervoor dat je opnames soepel en vloeiend ogen, zelfs bij wilde actie. Nadat je al je opnames hebt gemaakt, sluit je je GoPro eenvoudig aan om op te laden. Terwijl hij wordt opgeladen, worden je opnames automatisch geüpload naar de cloud en sturen we een automatisch gegenereerde highlight-video naar je smartphone, zodat je je avonturen opnieuw kunt beleven en delen.

Robuust + waterdicht tot 10 m: De HERO12 Black is volledig waterdicht, sterker dan ooit tevoren en klaar voor elk avontuur en plezier. Dankzij zijn legendarisch robuuste constructie kan hij tegen een stootje, of je nu door modder, sneeuw of water (tot 10 m diepte) gaat. En dankzij de waterafstotende lenskap, die reflecties en andere artefacten elimineert, zien je foto's en video's er nog indrukwekkender uit.

High Dynamic Range voor video's + foto's: De HERO12 Black zet nieuwe normen voor beeldkwaliteit met HDR voor video's (5,3K en 4K) en foto's. HDR is ideaal voor omgevingen met zowel schaduw als helder licht, omdat het de fijne details van de scène vastlegt die normaal gesproken in de duisternis van de schaduwen verdwijnen of verloren gaan in de heldere gebieden van je opname. Het resultaat is bijzonder dynamische opnames met levendige kleuren en details.

Ongelooflijke beeldkwaliteit: Met 5,3K-video's, die een 91% hogere resolutie hebben dan 4K en een ongelooflijke 665% hogere resolutie dan 1080p, legt de HERO12 Black de actie vast met haarscherpe details en bioscoopwaardige beeldkwaliteit met High Dynamic Range (HDR), en maakt foto's met een resolutie van 27 MP. Met de GoPro Quik App kun je ook adembenemende 24,7-MP-foto's extraheren van je favoriete opnames uit je video's.

Emmy-bekroonde HyperSmooth 6.0-stabilisatie: De HERO12 Black gaat nog een stap verder met HyperSmooth AutoBoost met minimale bijsnijding. Of je nu op de fiets, op ski's of op je skateboard onderweg bent, je kinderen door het park achtervolgt of geweldige POV-opnames van je huisdieren maakt - zelfs de meest wiebelige opnames zien er ultravloeiend uit.

GoPro HERO12 Black
GoPro HERO12 Black

5.3K-resolutie en 1/1.9"-sensor blijven de standaard

De GoPro HERO12 Black heeft al enige tijd voor opwinding gezorgd in het geruchtencircuit, met enkele foto's die enkele weken geleden veel aandacht trokken. Destijds werd gezegd dat de nieuwe camera zou worden uitgerust met een nieuwe 1-inch sensor. Blijkbaar is dit niet het geval, want de datasheets waarover we beschikken, hebben het opnieuw over een 1/1.9"-sensor, die net als voorheen 27-megapixelfoto's en 5.3K-video's mogelijk maakt.

Volgens de datasheets blijft alles hetzelfde met de sensor. De HERO12 Black biedt ook tot 5.3K-resolutie bij 60 frames per seconde met optionele HDR in de videomodus, terwijl foto's met maximaal 27 megapixels mogelijk zijn. Zoals voorheen kunnen stilstaande beelden tot 24.7 megapixels worden geëxtraheerd via de GoPro Quik-app. 8 en 10 bit en logvideo's zijn ook mogelijk.

GoPro meldt ook dat de nieuwe HERO12 Black Actioncam met HyperSmooth 6.0 nog betere beeldstabilisatie kan bieden. De software blijft grotendeels onveranderd, op basis van wat tot nu toe uit de datasheets blijkt. Hetzelfde geldt overigens ook voor de displays aan de voor- en achterkant, die respectievelijk nog steeds diagonaal 2.27 en 1.4 inch bieden. De geruchten over een "Edge-to-Edge" display gelden voor dit model voorlopig niet.

Verbeterde batterijduur tot 2.5 uur

Waar er daadwerkelijke verbetering is, is de batterijduur. De fabrikant meldt dat de GoPro HERO12 Black met zijn ongewijzigde 1720mAh enduro-batterij een maximale opnametijd van maximaal 70 minuten kan bereiken bij een resolutie van 5.3K met 60 frames per seconde. Dat is 9 minuten meer dan voorheen. In de 5.3K-modus bij 30 frames per seconde zou het apparaat meer dan 1.5 uur moeten kunnen opnemen (meer dan 90 minuten, eerder werd gesproken over maximaal 80 minuten in deze modus).

In de laagste instelling met Full HD-resolutie en 30 FPS moet nu meer dan 2.5 uur mogelijk zijn (meer dan 150 minuten, eerder maximaal 137 minuten). Bij de GoPro HERO12 Black verandert er niets qua gewicht en afmetingen, zodat de actiecamera nog steeds ongeveer 154 gram weegt. De behuizing zou ook waterdicht moeten zijn tot een diepte van 10 meter.

Standaard statief mount

Een gat tussen de mounting vingers van de GoPro doet vermoeden dat deze eindelijk is uitgerust met 1/4"-20 schroefdraad om de camera op standaard statieven te kunnen bevestigen zonder tussenkomst van een statief mount, iets wat bij velen op de verlanglijst stond en bij 3rd party accessoire makers ook al verkrijgbaar was.

GoPro HERO12 Black 1/4"-20 tripod thread
GoPro HERO12 Black 1/4"-20 tripod thread

Overige functies en duurzaamheid

Andere functies zijn onder andere HyperView, Horizon Lock, HyperSmooth AutoBoost en meer. Al met al lijkt de GoPro HERO12 Black een voorzichtige upgrade die voornamelijk beperkt is tot de batterijduur. Deze verbetering van batterijduur komt voornamelijk door de nieuwe Bluetooth 5.0 chip.
Die Bluetooth 5.0 chip heeft een aantal nieuwe mogelijkheden, ja kan namelijk 2 apparaten verbinden. Zo kan je dus The Remote en je telefoon tegelijk verbinden met de camera. Ook is het technisch mogelijk om een draadloze microfoon aan te sluiten terwijl je ook met de Quik App of The Remote verbonden bent.
Of dit ook werkelijk een optie is zullen we pas weten als de camera officieel is aangekondigd.

Één ding valt bijzonder op aan de nieuwe camera: de behuizing is nu bedekt met kleine gekleurde spikkels en is niet langer egaal donkergrijs. GoPro gebruikt duidelijk gerecyclede materialen om het apparaat op een milieuvriendelijkere manier te produceren.
Een bijkomend voordeel, de HERO12 Black is goed te onderscheiden van zijn voorgangers, iets wat bij de HERO6 Black ook al tot een gekleurd logo heeft geleid.

Beschikbaarheid en prijs

De nieuwe GoPro HERO12 Black is vanaf 13 september 2023 beschikbaar en zal net zo duur zijn als zijn voorganger, € 449,99.

Belangrijkste kenmerken van de GoPro HERO12 Black

  • Zeer veelzijdige beeldverhouding 8:7
  • 5.3K High Dynamic Range (HDR) video
  • Tot 8x slo-motion en 2x zoom
  • Emmy Award-winnende HyperSmooth 6.0 stabilisatie met AutoBoost
  • Webcam + 1080p Live Streaming
  • Robuust + waterdicht tot 10m
  • Behuizing gemaakt van gerecycled plastic
  • Bluetooth 5.0

Meegeleverde accessoires

  • HERO12 Black-camera
  • Enduro-accu
  • Gebogen kleefbevestiging
  • Bevestigingsclip + vleugelschroef
  • USB-C-kabel

Disclaimer: Deze informatie is gebaseerd op gelekte informatie en kan nog niet officieel bevestigd zijn door GoPro.