Aan de slag met de GoPro HERO12

Ben je een nieuwe GoPro-gebruiker? Dan wil je deze startersgids niet missen! In deze gids leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met de nieuwe GoPro HERO12 Black, van het inschakelen en uitschakelen tot het maken van geweldige video's en foto's.

We beginnen met de basis, zoals het in- en uitschakelen van je GoPro en het wijzigen van de modus. Vervolgens gaan we dieper in op het opnemen van video's en het maken van foto's. We bespreken ook enkele handige tips en tricks om de beste resultaten te behalen.

Of je nu een ervaren videograaf bent of net begint, deze startersgids heeft iets voor jou. Dus pak je GoPro erbij en laten we beginnen!

Voorkant HERO12 Black | Bron: gopro.com
 1. Sluiter knop
 2. Batterij-/MicroSD™-klepje
 3. Sluiting klepje
 4. Status LED
 5. Scherm voorkant
 6. MicroSD™ kaart slot
 7. Batterij
 8. USB-C poort
 9. Microfoon
 10. Verwijderbare lens
 1. Status LED
 1. Mode Button
 2. Drain Microphone
  (Ontworpen om water af te voeren. Dit is geen deur/grendel. Niet proberen te openen!)
 3. Speaker
 4. Touch Screen
 5. Bevestigings vingers
 6. 1/4-20 statief schroefdraad
Achterkant HERO12 Black | Bron: gopro.com

SD-kaart en batterij plaatsen

Ontgrendel de klep en open deze | Bron: gopro.com
 1. Ontgrendel de klep en open deze.
  Opmerking: de klep kan moeilijk te openen zijn, vooral de eerste paar keer. Dit is om een goede waterdichte afdichting te garanderen.
Steek je de SD-kaart in de kaartsleuf | Bron: gopro.com
 1. Met je camera uit en de batterij verwijderd, steek je de SD-kaart in de kaartsleuf met het label naar het batterijcompartiment gericht.
  Dat is de officiële manier, zelf vindt ik het veel makkelijker om de batterij te laten zitten, zo kan het SD-kaartje niet in het compartiment vallen.
Plaats de batterij | Bron: gopro.com
 1. Plaats de batterij.
  Dit kan maar op een manier. Forceer de deur niet, als hij niet dicht wil dan zit de batterij mogelijk verkeerd aan om in de camera.
Sluit je camera aan op een USB-oplader | Bron: gopro.com
 1. Sluit je camera aan op een USB-oplader of computer met behulp van de meegeleverde USB-C-kabel. Het duurt ongeveer 3 uur om de batterij volledig op te laden. Het statuslampje van de camera gaat uit wanneer deze klaar is.
Koppel de kabel los en sluit de klep | Bron: gopro.com
 1. Koppel de kabel los en sluit de klep wanneer het opladen is voltooid. Zorg ervoor dat de klepvergrendeling gesloten is en goed afgedicht is om de waterdichtheid en duurzaamheid van je GoPro te behouden voordat je begint met opnemen.
GoPro Dual Battery Charger + Enduro Batteries

PRO TIP!
Koop de GoPro Dual Battery Charger + Enduro Batteries. Hiermee laad je gemakkelijk twee GoPro-batterijen tegelijk op en heb je twee extra batterijen zodat je nooit zonder stroom komt te zitten.

Zorg ervoor dat je de Juiste SD-Kaart Hebt

Je hebt een microSD-kaart (apart verkrijgbaar) nodig om je video's en foto's op te slaan. Gebruik een kaart van een bekend merk die aan de volgende eisen voldoet:

 • microSD™, microSDHC™, of microSDXC™
 • Geclassificeerd als V30, UHS-3, of hoger
 • Capaciteit tot 1TB

Voor een lijst van aanbevolen microSD-kaarten, bezoek goproblog.nl/gopro/hero12-geheugenkaarten.

PRO TIP!
De experts van GoPro raden SanDisk Extreme (Pro) kaarten aan voor de minste problemen. Zelf gebruik ik deze ook al 20 jaar en loop zelden tegen problemen aan. Zie het zo, je koopt een camera van €450,- en dan probeer je €2 te besparen door een alternatief merk kaartje te kopen. Think about it!

Je Camera Updaten

Je moet je camera updaten voordat je deze kunt gebruiken.

Updaten Met de GoPro Quik App

 1. Download de app naar je telefoon vanuit de Apple© App Store© of Google Play™.
 2. Zorg ervoor dat je internettoegang hebt, schakel vervolgens je GoPro in door op de Modus-knop te drukken.
 3. Volg de instructies op het scherm van de app om de update te voltooien.
Updating HERO12 Black | Bron: gopro.com

Handmatig Updaten

 1. Bezoek gopro.com/update.
 2. Kies HERO12 Black uit de lijst met camera's.
 3. Selecteer Update your camera manually en volg de instructies.

GoPro Labs

Als alternatief kun je de GoPro Labs firmware installeren, die extra functies biedt voor gevorderde gebruikers. Een van de meest handige functies is de gebruikersinformatie. Met deze functie kun je je contactgegevens toevoegen aan het opstartscherm van de camera en een tekstbestand toevoegen in de map MISC op de SD-kaart met die informatie. Erg handig als je je camera kwijtraakt.

Meer informatie over Labs is te vinden in onze Labs Update post. Het is een oudere post, maar nog steeds nuttig. En kom regelmatig terug om onze binnenkort te verschijnen HERO12 Labs post niet te missen.

 1. Bezoek gopro.com/labs.
 2. Klik op Get Started en vervolgens op Download the GoPro Labs firmware.
 3. Kies HERO12 Black uit de lijst met Labs firmware.
 4. Zodra gedownload, volg de instructies voor het Handmatig bijwerken van je camera onderaan deze pagina.

Opstarten

Om je GoPro in te schakelen, druk je op de modusknop. Om je GoPro uit te schakelen, houd je de modusknop 3 seconden ingedrukt.

Opnemen

Je kunt op de ontspanknop drukken om te beginnen met opnemen, ongeacht of je GoPro aan of uit staat.

Als je GoPro aan staat, druk je op de ontspanknop om te beginnen met opnemen in de opnamemodus die je op je camera hebt ingesteld. Druk nogmaals op de ontspanknop om te stoppen met opnemen (alleen video, time-lapse en livestreaming).

Als je GoPro uit staat, druk je op de ontspanknop om QuikCapture te starten. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om je camera in te schakelen en te beginnen met het opnemen van video. Druk nogmaals op de ontspanknop om te stoppen met opnemen en je GoPro uit te schakelen.

Eenvoudige Bediening (Standaard)

Om de modus te wijzigen, veeg je naar links of rechts op het achterste touchscreen naar de gewenste modus (video, foto of time-lapse). Elke modus heeft twee of meer submodi. Tik op de middelste knop om toegang te krijgen tot de submodi. Gebruik de schuifregelaar om uit de beschikbare opties te kiezen.

Om de opname-instellingen aan te passen, tik je op de snelkoppeling van de instelling die je wilt aanpassen. Gebruik de schuifregelaar om de instelling aan te passen. Beschikbare instellingen variëren per modus, snelheid, lens en frame.

Zo simpel is het! Nu kun je de modus en opname-instellingen van je GoPro aanpassen met Eenvoudige bediening om de perfecte opname te maken.

Pro-bediening

Wil je meer uit je GoPro halen? Zet dan de Pro-bediening aan. Hiermee heb je volledige controle over alle modi, instellingen en functies van je camera.

Schakelen tussen bedieningen is eenvoudig. Veeg omlaag op het achterste scherm om het dashboard te openen en tik op Controls. Kies vervolgens tussen Easy of Pro-controls.

Om modi en presets te wijzigen, veeg je naar links of rechts op het achterste touchscreen naar de gewenste modus (video, foto of time-lapse). Tik op het middelste knop Knop video instellingen op het opnamescherm en kies de gewenste preset uit de lijst. Alle instellingen van de preset worden op je camera vergrendeld en zijn klaar voor gebruik.

Je kunt de opname-instellingen openen en aanpassen door op de snelkoppeling Instellingen te tikken. Beschikbare instellingen variëren per modus. Vergeet niet om naar beneden te scrollen voor meer geavanceerde opname- en Protune-instellingen.

Nu je weet hoe je de Pro-bediening gebruikt, kun je beginnen met het maken van professionele video's en foto's met je GoPro!

Je GoPro bevestigen

Afhankelijk van de montage die je gebruikt, gebruik je een bevestigingsgesp of bevestig je je GoPro rechtstreeks aan de montage zelf.

Om je GoPro aan een bevestigingsgesp te bevestigen, klap je de inklapbare vingers naar beneden in de montagepositie. Vervolgens vergrendel je de inklapbare vingers op je camera met de montagevingers op de bevestigingsgesp . Bevestig je camera aan de bevestigingsgesp met een duimschroef . Bevestig ten slotte de bevestigingsgesp aan de montage.

Bevestig je HERO12 op een bevestigingsgesp | Bron: gopro.com
Bevestig de HERO12 op een mount | Bron: gopro.com

Als je een kleefmontage gebruikt, breng je deze aan op een glad en volledig gereinigd oppervlak. Druk de bevestigingsgesp stevig op zijn plaats om ervoor te zorgen dat het volledige oppervlak contact maakt. Zorg ervoor dat je de bevestigingsgesp op kamertemperatuur aanbrengt en laat de bevestigingsgesp minimaal 24 uur uitharden voordat je hem gebruikt.

Om de kleefmontage te verwijderen, gebruik je een föhn of heteluchtpistool om de lijm te verzachten en pel je deze langzaam af. Houd er rekening mee dat je een kleefmontage niet opnieuw kunt gebruiken nadat je deze hebt verwijderd.

Je media afspelen

Op je GoPro

Swipe omhoog om de laatste foto of video te zien die je hebt gemaakt. Swipe naar links en rechts om door de andere bestanden op je SD-kaart te bladeren. Tik op voor de galerijweergave.

HERO12 Media Gallery

Op je telefoon

Maak verbinding met de GoPro Quik-app en tik op om toegang te krijgen tot je GoPro. Tik op Media bekijken om de foto's en video's op je SD-kaart te bekijken.

Je kunt ook op Media tikken in de onderste navigatiebalk van de app om toegang te krijgen tot alle media die zijn opgeslagen in de Quik-app, in de cloud en op de cameraroll van je telefoon.

Op je computer

Download je media rechtstreeks van je SD-kaart om ze af te spelen op een computer. Haal de SD-kaart uit je camera en plaats deze in een SD-kaartlezer of adapter. Sluit de kaartlezer aan op de USB-poort van je computer of steek de adapter in de SD-kaartsleuf. Kopieer de bestanden vervolgens naar je computer.

Automatische highlight-video's

Automatisch highlight-video'sAutomatische highlight-video's zijn een geweldige manier om je beste GoPro-momenten te delen met je vrienden en familie1. GoPro maakt automatisch een korte, samengestelde video van je beste momenten, zodat je niet zelf hoeft te bewerken.

Om automatische highlight-video's te maken, moet je je abonneren op GoPro en je camera verbinden met je Wi-Fi-netwerk.

Hoe maak ik automatische highlight-video's?

 1. Abonneer je op GoPro via de GoPro Quik-app of op gopro.com/subscription.
 2. Maak verbinding met de GoPro Quik-app en tik op het camerascherm om automatische uploading naar de cloud in te stellen.
 3. Volg de instructies op het scherm van de app om de installatie te voltooien.

Zodra je dit hebt gedaan, sluit je je GoPro aan om op te laden terwijl deze is verbonden met je thuis-Wi-Fi-netwerk. Je opnames worden automatisch geüpload naar de cloud en gebruikt om je video te maken.

Tips voor het maken van geweldige automatische highlight-video's

 • Maak veel opnames! Hoe meer opnames je maakt, hoe meer keuze GoPro heeft bij het samenstellen van je highlight-video.
 • Zorg ervoor dat je de beste kwaliteit instellingen gebruikt. GoPro maakt de beste highlight-video's van opnames in hoge resolutie en met hoge framesnelheid.
 • Gebruik verschillende opnamemodi. GoPro kan highlight-video's maken van alle soorten opnames, waaronder video's, foto's en TimeWarp-video's.
 • Selecteer de beste momenten. Als je niet tevreden bent met de automatische highlight-video die GoPro heeft gemaakt, kun je handmatig de beste momenten selecteren die je in de video wilt zien.

1) Binnen je eigen Wi-Fi-netwerk. GoPro-abonnement vereist. GoPro-abonnement beschikbaar in bepaalde regio's. Annuleer op elk moment. Bezoek gopro.com voor meer informatie en beschikbaarheid.

Je media opslaan

Je GoPro heeft meerdere opties om je foto's en video's op te slaan. Ik zal ze hieronder allemaal bespreken.

Automatisch uploaden naar de cloud

Met een GoPro-abonnement kun je je media automatisch uploaden naar de cloud. Dit is een handige manier om je media veilig te bewaren en overal toegang toe te hebben. Om automatische uploading naar de cloud in te stellen, moet je je abonneren op GoPro en je camera verbinden met je Wi-Fi-netwerk.

 1. Abonneer je op GoPro op gopro.com/subscription.
 2. Maak verbinding met de GoPro Quik-app en tik op het pictogram voor het uploaden naar de cloud op het scherm met camerakeuzes om automatisch uploaden naar de cloud in te stellen.
 3. Volg de instructies op het scherm van de app om de installatie te voltooien.

Tik op Media in de onderste navigatiebalk van de app en selecteer Cloud om je content te bekijken, bewerken en delen.

Opslaan op je telefoon met een bekabelde verbinding

Als je je media snel en betrouwbaar van je GoPro naar je telefoon wilt overzetten, kun je een bekabelde verbinding gebruiken. Hiervoor heb je een USB-C-naar-USB-C-, USB-A-naar-USB-C- of Apple® Lightning-naar-USB-cameradapter nodig.

Opslaan op een computer

Als je je media op je computer wilt opslaan voor weergave en bewerking, kun je je SD-kaart verwijderen en in een SD-kaartlezer of adapter plaatsen. Sluit de kaartlezer of adapter vervolgens aan op je computer en kopieer de bestanden naar je computer.

Media verwijderen

Je GoPro biedt je verschillende opties om media van je SD-kaart te verwijderen.

Automatisch verwijderen (media automatisch verwijderen)

Als je wilt dat je GoPro automatisch alle media van je SD-kaart verwijdert zodra deze naar de cloud is geüpload, kun je deze functie inschakelen. Dit is een handige manier om ervoor te zorgen dat er altijd ruimte is op je SD-kaart voor nieuwe media.

 1. Veeg omlaag over het achterscherm om toegang te krijgen tot het Dashboard.
 2. Veeg naar links en tik op Preferences > Auto Upload > Auto Clear.

SD-kaart beheren (media handmatig verwijderen)

Als je media handmatig van je SD-kaart wilt verwijderen, kun je de optie SD-kaart beheren gebruiken. Hiermee kun je individuele bestanden of geselecteerde bestanden verwijderen.

 1. Veeg omlaag over het achterscherm om toegang te krijgen tot het Dashboard.
 2. Veeg naar links en tik op Manage SD Card.

Individuele bestanden verwijderen

Je kunt ook individuele bestanden of geselecteerde bestanden verwijderen in de mediagalerij. Dit is een handige manier om een bestand te verwijderen dat je niet meer nodig hebt, zonder dat je je hele SD-kaart hoeft te formatteren.

 1. Veeg omhoog om toegang te krijgen tot de mediagalerij.
 2. Veeg naar links en rechts om door de andere bestanden op je SD-kaart te bladeren of tik op voor de galerijweergave.
 3. Tik op om bestanden te verwijderen.

Je SD-kaart formatteren

Als je alle media van je SD-kaart in één keer wilt verwijderen, kun je je SD-kaart formatteren. Dit is de snelste manier om alle media te verwijderen, maar zorg er wel voor dat je je media eerst opslaat, want formatteren verwijdert al je bestanden.

 1. Veeg omlaag over het achterscherm om toegang te krijgen tot het Dashboard.
 2. Veeg naar links en tik op Preferences > Reset > Format SD Card.
 3. Tik op Formatteren om alle bestanden te verwijderen en je kaart te formatteren.

PRO TIP!
Regelmatig je SD-kaart formatteren helpt ook om deze in goede conditie te houden.

Conclusie

Deze startersgids heeft je alles geleerd wat je moet weten om aan de slag te gaan met de nieuwe GoPro HERO12 Black. Je weet nu hoe je je camera inschakelt, opneemt, de modus en instellingen wijzigt, je GoPro bevestigt en je media afspeelt.

Met deze kennis ben je klaar om je GoPro te gebruiken om geweldige video's en foto's te maken. Ga erop uit en begin met filmen!

Tips voor het maken van geweldige video's en foto's met je GoPro

 • Gebruik de juiste instellingen: Zorg ervoor dat je de juiste instellingen gebruikt voor de situatie waarin je je GoPro gebruikt. De GoPro HERO12 Black heeft een breed scala aan instellingen, dus neem de tijd om te experimenteren om de beste resultaten te krijgen.
 • Wees creatief: Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende opnametechnieken. De GoPro HERO12 Black is een krachtige tool die je kunt gebruiken om je creatieve visie tot leven te brengen.
 • Edit je media: Gebruik een videobewerkingsprogramma om je media te bewerken en te verbeteren. De GoPro Quik-app is een geweldige manier om je media snel en gemakkelijk te bewerken.

 

PRO TIPS!
 • Koop een GoPro-abonnement: Een GoPro-abonnement geeft je toegang tot exclusieve functies en inhoud, zoals cloudopslag, geavanceerde opname-instellingen en Quik Create-templates.
 • Koop accessoires: Er zijn veel accessoires beschikbaar voor de GoPro HERO12 Black, zoals mounts, filters en lenzen. Deze accessoires kunnen je helpen om de beste resultaten te krijgen.

Ik hoop dat je deze startersgids nuttig vond. Veel plezier met het gebruik van je GoPro HERO12 Black!