De beste HERO5 - HERO7 video instellingen

Wat zijn de beste instellingen voor de GoPro HERO5? De GoPro HERO5 Black is de beste GoPro tot nu toe en out-of-the-box doet hij het best ok. Wil je echt het beste uit de camera halen dan zul je toch wat aan de instellingen moeten doen. Hieronder staan de instellingen die je als eerste moet aanpassen als je je GoPro HERO5 uit de doos haalt.

De tips hieronder zijn gericht op de GoPro HERO5 Black maar kunnen ook op de andere camera's gebruikt worden mits de opties beschikbaar zijn.

Voor de HERO5 geld hetzelfde als elke camera, als je hem voor het eerst aan zet stel dan meteen de datum en tijd goed in. Dit kan rechtstreeks op de camera of heel makkelijk vanuit de GoPro app op de telefoon of tablet. Verder is het belangrijk om het SD-kaartje altijd in de camera te formateren zodat je zeker bent dat hij volgens het juiste bestandssysteem wordt geformateerd.

Videosysteem

PAL of NTSC?

Als eerste is het belangrijk om het juiste videosysteem te kiezen. In grootste deel van Europa is dat PAL(/SECAM), in Noord-Amerika, Caribische eilanden en het westen van Zuid-Amerika is dat NTSC. Dit is in bepaalde gevallen heel belangrijk maar brengt ook wat consequenties met zich mee.
Het belangrijkste verschil tussen PAL/NTSC in de camera is dat deze standen invloed hebben op de beeldfrequentie (fps) die je kunt kiezen in de camera. Film je op een heldere dag buiten een avontuur zonder kunstlicht of lampen in beeld dan maakt het niet zoveel uit. Meestal stel ik me camera dan on op NTSC zodat ik kan filmen op 60fps of zelfs 120fps en het beeld achteraf nog wat kan vertragen. Film ik bij kunstlicht (bijv. binnen zwembad of avond honkbalwedstrijd) dan zorg ik dat de camera op PAL staat zodat ik met 50fps of 25fps kan filmen om te zorgen dat ik geen knipperend beeld krijg.

Wereld wijde electrische voltage en frequentieTechnische achtergrond
In het grootste deel van de wereld behalve Amerika en kleine delen in Azië is de stroom frequentie 50hz, in Amerika en Azië is dat 60hz. Kortgezegd betekend dat dat lampen op een veelvoud van die frequentie knipperen. Stel je in Nederland je camera in op NTSC en de bijbehorende 60fps dan kan het zijn dat je knipperend beeld krijgt als je iets filmt met licht aan of lampen in beeld. Dit komt omdat de sluiter snelheid van de camera niet synchroon loopt met de knipper snelheid van het licht.

Resolutie

Is 1080p voldoende of moet ik naar 4K?

Zet de resolutie op 2.7K, dit heeft een aantal voordelen. Zo is op 2.7K de beeldstabilisatie in de camera nog beschikbaar maar je kunt het beeld evengoed achteraf nog meer stabiliseren. Door in bijvoorbeeld Magix FastCut, Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro het beeld achteraf nog stabiler te maken wordt het beeld een beetje gecropped.
Als je op 1080p filmt dan houd je dus minder over en wordt het beeld weer uitvergroot om een 1080p film over te houden wat ten koste gaat van de kwaliteit. Op 2.7K heb je meer pixels en zul je dus een hogere kwaliteit overhouden. Verder kun je met 2.7K achteraf ook nog wat met inzoomen spelen in je film voor een leuk effect en toch een hoge kwaliteit. Op 2.7K heb je evengoed de beschikking over 50fps (60fps in NTSC) waardoor je ook nog wat met slowmotion kan spelen.
Heb je echt 4K nodig voor een film, ja dan moet je wel, zorg dan dat je bijvoorbeeld een GoPro Karma Grip gebruikt om stabiel beeld te krijgen zodat je dit niet achteraf hoefd te doen met kwaliteits verlies. Wil je het beeld nog meer vertragen dan kun je ook kiezen voor 1440p80 of anders 1080p120. Bij 1080p moet je wel weer op letten met de stabilisatie want achteraf kost dat je kwaliteit.

Protune

Alleen voor professionals?

Wil je meer uit je camera halen dan is het zeker aan te raden om ProTune aan te zetten. Hiermee heb je meer controle over je camera en haal je een hogere kwaliteit film.

Op de HERO5 Session en HERO Session / HERO4 Session zijn de Protune instellingen alleen via de GoPro App in te stellen.

Color
Standaard staat de camera ingesteld op GoPro color, deze instelling heeft meer contrast en kleurverzadiging en is goed voor de gemiddelde gebruiker of als je je filmpje direct uit de camera wilt delen. Wil je meer kwaliteit en controle over het eindresultaat en ga je het filmpje nog met een app of programma op de computer bewerken dan is het aan te raden om color op Flat te zetten. Deze instelling heeft meer kleur informatie waardoor je achteraf een betere kleur correctie kunt toepassen. Dit is helemaal makkelijk als je met meerdere camera's filmt, zo kun je de kleuren beter op elkaar afstemmen.

Witbalans (WB)
Deze staat standaard op Auto, aan te raden is om deze op Native te zetten voor een industrie gestandaardiseerde geoptimaliseerde kleur. De optie Native levert een minimaal verwerkt gegevensbestand op rechtstreeks van de beeldsensor, waardoor er meer precieze aanpassingen kunnen worden gemaakt in de postproductie. Opnemen met deze optie profiteert optimaal van de mogelijkheden van de beeldsensor.
Ga je het beeld combineren met beeld van een DSLR of andere video camera dan is het het makkelijkste om de witbalans op alle apparaten op dezelfde temperatuur te zetten, dit maakt het gelijk krijgen van de witbalans van de verschillende bronnen makkelijker.

De Native witbalans instelling is alleen beschikbaar vanaf de HERO4 en nieuwere camera's, op de oudere modellen kun je kiezen voor CAM RAW zodat je de ruwe data van de sensor hebt zonder bewerking.

Shutter
Voor een filmische video met een mooie realistische motion blur, stel je de shutter in op het dubbele van je fps instelling. Heb je je camera op 2.7Kp50 staan zet de sluitertijd dan op 1/100e, zo blijft de sluiter lang open en kan de sensor meer licht opvangen en krijgt het beeld een realistische vervaging. Als het erg zonnig is zul je dit moeten compenseren met ND filters om overbelichting tegen te gaan. Hier volgt een aparte post over.

Heb je minder licht stel de sluiter dan in op de fps instelling die je hemt gekozen. Heb je je camera op 2.7Kp50 staan zet de sluitertijd dan op 1/50e, zo blijft de sluiter lang open en kan de sensor meer licht opvangen. Voor snelle beelden kun je er voor kiezen om deze in te korten zodat je een minder "sleepend" beeld krijgt, dit moet alleen niet ten koste gaan van een juiste belichting door bijvoorbeeld de ISO te verhogen. De voorkeur gaat echter uit om de ISO hier naar beneden bij te stellen zodat er minder beeldruis is.

De shutter en ISO-instellingen zijn deels afhankelijk van mekaar. Als je een vaste sluitertijd kiest dan wordt de optie om je ISO vast te zetten beschikbaar, als je op het klikt zet je de ISO vast en worden ISO 100 en ISO 200 beschikbaar.
Zet je de sluitertijd op AUTO dan kun je dus alleen kiezen voor een maximale ISO, de camera zal zelf bepalen welke ISO gebruikt wordt tot en met het ingestelde maximum.

ISO-limiet (gain)
Op video camera's heet dit over het algemeen gain, ISO wordt in de DSLR- en camera wereld gebruikt om de lichtgevoeligheid van de sensor aan te geven, in de tijd van de rolletjes was dit ASA. Hoe hoger het getal, hoe minder licht de sensor nodig heeft om een goed belicht beeld te krijgen, het nadeel is dat dit gepaard gaat met meer beeldruis. Het is dan ook aan te raden om niet hoger te gaan dan ISO 800.
Over het algemeen zal ISO 400 goed zijn en bij helder weer kun je het eventueel verlagen naar ISO 200 of zelfs ISO 100. Als het donker is dan kun je hem opvoeren naar ISO 800 wat maar een beetje beeldruis oplevert, op ISO 1600 gaat de kwaliteit echt ver naar beneden. Je kunt, net als op een fototoestel, beter iets onderbelichten en dat achteraf oplichten in de software dan op een hogere ISO te filmen en dan ruis gaan moeten wegwerken.

Sharp
De scherpte kun je het beste op Low zetten als je achteraf je beeld nog gaat bewerken. Ga je het filmpje direct uit de camera delen op social media zonder in een app te bewerken dan is het wel aan te raden om High te gebruiken.

Audio
Het geluid van de GoPro is niet het beste, meestal gebruik ik het opgenomen geluid ook niet. Wil je het mogelijk toch gebruiken zet hem dan op High en laat de camera het werk doen. Als de camera geen wind vangt zet hem dan op stereo, anders op wind reductie.

WDR

Wide Dynamic Range

Dit zou voor een soort HDR-effect moeten zorgen door de donkere delen op te lichten en lichte delen wat terug te brengen bij tegenlicht opnamens. Het is beter om een andere hoek te kiezen of iets onderbelicht te filmen en het donkere deel in de nabewerking op te lichten. (HERO5)

HDR

Hide Dynamic Range

Net als WDR worden de donkere delen lichter gemaakt en de lichte delen wat donkerder. Door een beter dynamisch bereik van de beeldsensor is er meer beeldinformatie beschikbaar om dit te kunnen bewerkstelligen. (HERO6)

Image Stabilization

Heb ik een Gimbal nodig?

Dit is toch wel de beste optie die de HERO5 Black heeft t.o.v. zijn voorgangers. Hier wordt het grootste deel van de schokken in je film al in de camera weggewerkt. Dit kost je in Wide FOV ongeveer 10%, dit is ook de reden om op hoger dan 1080p te filmen. De in-camera stabilisatie doet het best goed maar in de nabwerking kun je het in bijvoorbeeld Magix FastCut, Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro nog meer verfijnen.

Dit waren mijn top 5 GoPro HERO6/HERO5 Black instellingen. Ik hoop dat je wat aan de uitleg hebt en het in je volgende films kan toepassen. M'n volgende post zal over de beste foto instellingen gaan van de GoPro HERO6/HERO5 Black.