Hoe gebruik je een GoPro als webcam

Tegenwoordig heeft iedereen andere behoeften aan videoconferenties. Nu de GoPro HERO10 Black werkt als een high-definition webcam, kunnen gebruikers eenvoudig groothoekperspectieven delen die hun vak beter demonstreren - van homeschooling en kunstleraren tot chefs en aspirant-chefs tot fitnessinstructeurs - tot hun kijkers.

Tegenwoordig heeft iedereen andere behoeften aan videoconferenties. Nu de GoPro HERO10 Black werkt als een high-definition webcam, kunnen gebruikers eenvoudig groothoekperspectieven delen die hun vak beter demonstreren - van homeschooling en kunstleraren tot chefs en aspirant-chefs tot fitnessinstructeurs - tot hun kijkers.

En degenen die gewoon op zoek zijn naar een hoogwaardige webcam zullen het vermogen van een GoPro HERO camera waarderen om zichzelf en hun omgeving op een meer flatterende manier vast te leggen dan traditionele webcams toestaan.

Veelgestelde vragen over het gebruik van een GoPro camera als webcam

Welke GoPro modellen kunnen als webcam gebruikt worden?
De GoPro modellen vanaf de GoPro HERO9 Black werken direct met de GoPro Webcam software. De HERO8 Black kan ook als webcam fungeren na een firmware-update. Oudere modellen zoals de HERO7, HERO6, HERO5 en HERO4 vereisen een HDMI-naar-USB videoconverter van een derde partij.
Wat heb je nodig om een GoPro als webcam te gebruiken?
Voor de GoPro HERO9 en nieuwer heb je alleen een USB-C kabel, je computer en eventueel een GoPro mount nodig. Voor oudere modellen heb je ook een HDMI-naar-micro HDMI kabel, een HDMI-naar-USB videoconverter en een oplaadkabel met stroombron nodig.
Hoe zet je een GoPro HERO8 Black om als webcam?
Update eerst de firmware naar versie 2.00 of hoger. Download dan de GoPro Webcam Desktop Utility software, verbind de camera met een USB-C kabel en selecteer de GoPro als webcam in je videoconferentie-app.
Welke videoresolutie en framerate biedt de GoPro webcam?
Het GoPro Webcam desktop programma gebruikt standaard 1080p30, maar je kunt ook overschakelen naar 720p30 als dat beter werkt.
Welke creatieve montageopties zijn er voor de GoPro webcam?
Je kunt gebruikmaken van allerlei GoPro mounts zoals de Jaws Flex Clamp, RAM mounts, magnetische draaiklemmen, zuignappen en zwanenhals-statieven om unieke camerastandpunten te creëren voor je webcam.

Wil je je HERO7 of ouder als webcam gebruiken? Lees dan hier verder.

De GoPro HERO10 Black en HERO9 Black werken direct met de GoPro Webcam software. Alles wat je nodig hebt om de HERO8 Black te laten werken als een duurzame, monteerbare webcam van ultrahoge kwaliteit is een firmware-update naar versie 2.00 of de bètacamera, het nieuwe desktophulpprogramma en een USB-C-kabel - geen accessoires van derden vereist. Het GoPro Webcam-desktophulpprogramma is momenteel beschikbaar voor Mac OS-gebruikers met ondersteuning voor Windows in ontwikkeling.

Klik hier voor een uitgebreide stapsgewijze handleiding om HERO8 Black in te stellen als webcam, maar hier volgt een kort overzicht van wat je kunt verwachten bij het instellen van de GoPro-webcam:

Stap 1: Pak je spullen

Wat heb je nodig?

 1. GoPro HERO10/HERO9/HERO8 Black*
 2. Een USB-C kabel (bijvoorbeeld de gene die bij je GoPro camera zat)
 3. Je computer
 4. Een GoPro mount, dit brengt ons bij stap 2

USB Pass-Through Door PRO TIP: Verwissel de standaard HERO10/HERO9 batterij klep met de weerbestendige USB Pass-Through Door voor meer flexibiliteit bij het vastleggen en monteren. Door de kabelklem bijft de USB-C-kabel stevig aangesloten zonder en doordat de camera verder afgesloten is komt er geen vuil en stof in.

PRO TIP: Voor de initiele installatie heb je een microSD card + card lezer nodig om je HERO8 Black te updaten. En vergeet je dongle niet als je computer (MacBook bijv.) geen ingebouwde USB poort heeft.

Stap 2: Het opzetten van je camera gezichtspunt

GoPro Webcam is compatibel met alle bestaande GoPro-mounts, dus je kan creatief worden met camera gezichtspunten. Ja, je kan een standaard webcamweergave bereiken door de magnetische draaibare clip te gebruiken om de GoPro aan je monitor te bevestigen of een op een Shorty-statief op je bureau. Maar dit is een GoPro, dus gebruik het als een GoPro! Wees creatief, heb plezier en probeer iets nieuws. Enkele van onze favorieten zijn:

 1. Jaws Flex Clamp - Deze buigbare, klembare bevestiging kan een over de schouder zicht bieden als je een training doet waarbij het nuttig is om je scherm te zien.
 2. RAM Tough Claw met GoPro Mount - Deze stevige klem met kogelgewrichten maakt hem heel flexibel in gebruik, maar vooral heel stevig. Klem hem aan je bureau of bijvoorbeel je rugleuning om over de schouder zicht bieden als je een training doet waarbij het nuttig is om je scherm te zien.
 3. Magnetische draaiklem - Het magnetische deel van deze houder is een koppeling om creatief te worden. Wil je live gaan onder de motorkap van je auto? Of chatten met de fam tijdens het koken? Deze magneet hecht stevig aan je afzuigkap en elk metalen oppervlak.
 4. Zuignap - Net als de eerste drie, kan de GoPro-zuignap aan een oppervlak als een raam of stelling blijven plakken om een webcam-POV te bieden als geen ander.
 5. RAM Twist Lock Zuignap - Net als de GoPro-zuignap kan de de RAM Mounts zuignap aan een oppervlak als een raam of stelling blijven plakken om een webcam-POV te bieden als geen ander. Het "plak" oppervlakte van deze is groter dan die van de GoPro-zuignap en blijft daardoor beter zitten.
 6. Zwanenhals - Combineer de zwanenhals met een van de bovengenoemde steunen (of een GoPro-houder met een snelkoppelingsbasis) en voila, je hebt een extra lange, extra buigzame verlengarm om in elke positie te lussen en te wiebelen. Geen moeilijk bereikbare plek zal ongezien blijven!

Stap 3: Update je HERO8 Black

De HERO10 & HERO9 Black hebben standaard al de webcam functionaliteit, de HERO8 zal eerst de laatste firmware nodig hebben.

 1. Update naar minimaal firmware versie 2.00, meer informatie.

Stap 4: Installeer en start de GoPro Webcam Desktop Utility

 1. Download de GoPro Webcam desktop utility software naar je computer, Windows / MacOS.
 2. Een GoPro icoon zal nu zichtbaar worden in de status balk.

GoPro Webcam


Stap 5: Verbind je GoPro

 1. Verbind je GoPro met je computer via de USB-C kabel.
 2. Het GoPro-pictogram in de statusbalk zal een blauwe stip tonen zodra de HERO8 Black is aangesloten en ingeschakeld, waarna hij standaard naar de webcam-modus gaat.

PRO TIP: Als je GoPro is aangesloten op een USB-poort die > 500mA stroom afgeeft, zal de computer de camera van stroom voorzien zonder je batterij te gebruiken.

Stap 6: Selecteer je GoPro als je voorkeurs camera en ga live

Je kunt een voorbeeld van je GoPro-webcam bekijken door op het GoPro-pictogram te klikken en "Show Preview" te selecteren in de vervolgkeuzelijst. Je hebt de mogelijkheid om je weergave te “Spiegelen” of “Omdraaien” en alles zal glashelder zijn omdat het GoPro Webcam desktop-hulpprogramma standaard 1080p30 is, met de optie om over te schakelen naar 720p30.

 1. Zodra je verbonden bent en de blauwe stip op het GoPro-pictogram wordt weergegeven, navigeer je naar het gekozen platform voor videoconferenties en selecteer je de GoPro als je favoriete camera.
 2. Doe mee aan het gesprek en het GoPro-pictogram toont een rode stip zodra je live bent.

Compatibele platforms voor videoconferenties omvatten momenteel:

 • Zoom (v 5.0.5 en nieuwer)
 • Google Meet
 • Microsoft Teams
 • Skype
 • Twitch via OBS
 • BlueJeans
 • GoTo Meeting
 • Snap Camera
 • Facebook Rooms

The following are also compatible when accessed via a Google Chrome browser:

 • Zoom
 • YouTube Live
 • Webex

PRO TIP: Om ervoor te zorgen dat Chrome GoPro Webcam als een optie herkent, klik je op de menuknop van Chrome (rechterbovenhoek) en navigeer je vervolgens naar Instellingen> Privacy en beveiliging> Site-instellingen> Camera om GoPro goed te keuren als invoerbron voor camera's.

GoPro HERO7 en ouder

Als je werkt met een GoPro die voorafgaat aan de HERO8 Black - HERO7 Black, HERO6 Black, HERO5 Black of HERO4 Black - zijn de volgende stappen voor jou. Het belangrijkste om op te weten is dat voor het gebruikt van deze GoPro-camera's als een webcam je ten minste één accessoire van een derde partij nodig hebt - zie onze suggesties in de PRO TIP hieronder.


Benodigde spullen

 1. GoPro met een micro HDMI poort voor HDMI output
 2. HDMI-naar-micro HDMI kabel, ~€ 11,49
 3. HDMI-naar-USB video converter

  PRO TIP: GoPro adviseert de Magewell USB Capture HDMI Gen 2* van rond de € 329,- (CameraNu) of Elgato Cam Link 4k* van rond de € 120,- (bol.com, Coolblue) aan omdat ze streamen met 1080p 60 fps mogelijk maken en een lage latentie bieden, wat minimale vertraging betekent in de live video die wordt verzonden.

  Deze dongle is essentieel omdat hij werkt als een converter om de HDMI-ingang te veranderen in een webcamsignaal.

 4. USB oplaad kabel + stroom bron
 5. Een GoPro mount

* Er zijn ook goedkopere USB capture dongles van rond de € 20,- maar zoals vaak is goedkoop, duurkoop. Deze ondersteunen geen 60fps wat voor een minder scherm beeld zorgt en zijn een stuk trager dan de bovengenomende geadviseerde dongles. Denk hierbij aan het niet synchroon lopen van beeld en geluid omdat de goedkope dongle meer tijd nodig heeft om het video signaal om te zetten.
De Magewell heeft wat meer mogelijkheden en een voordeel is dat deze met een USB kabel wordt aangesloten. De Elgate Cam Link wordt rechtstreeks in de USB poort geschoven wat soms wat gevoeliger voor fouten is.

Voor een uitgebreid stappen plan kun je het beste halverwege deze pagina verder lezen, hier staat het uitgebreide stappenplan.