Prijsverlaging HERO6, einde Karma drone

Op de vooravond van de CES in Las Vegas brengt GoPro haar jaarcijfers naar buiten en dat brengt gemengde gevoelens met zich mee. Het positieve voor de consument is de prijsverlaging van de HERO6 Black.

Aan het begin van het Amerikaanse "holiday season", de periode tussen thanksgiving en nieuw jaar, was de vraag naar de HERO5 erg laag, men wilde niet de introductie prijs betalen voor een ouder model camera. GoPro besloot daarop een prijsverlaging door te voeren op 10 december en zagen daardoor de groei in de verkopen van het aantal HERO5 Black camera's verdubbelen en van de HERO5 Session zelfs verdrievoudigen in de 2 weken die volgden.

De verkoop van de HERO6 Black liep als verwacht maar door de prijsverlaging van de oudere modellen kon de HERO6 Black niet achter blijven werdt op 7 januari de prijs in Amerika met $100 naar beneden bijgesteld wat in lijn is met de goed, beter, beste product strategie van GoPro. In Nederland is hij rond de €120 goedkoper geworden.

In 2018 zal GoPro door gaan met de ontwikkeling van nieuwe producten voor bestaande en nieuwe gebruikers. Door die focus hopen ze een kosten reductie van $80 miljoen te halen ten opzichten van 2017. Dit zal onder andere behaald worden door het terugbrengen van het aantal medewerkers van 1254 naar onder de 1000 wereld wijd.
GoPro oprichter en CEO Nicholas Woodman zal zijn cash salaris verlagen naar $1 (€0,84).
Ondanks dat de Karma Drone de nummer 2 marktpositie heeft zijn prijsklasse heeft is de dronemarkt "extreem competitief". Nieuwe regelgeving voor drones binnen Europa en de Verenigde Staten hebben tot een "vijandig" klimaat geleid en GoPro zal zich terugtrekken uit de drone markt zodra de huidige voorraden op zijn. GoPro belooft wel de ondersteuning aan huidige Karma-bezitters voort te zetten.

Als er mogelijkheden zijn om ons te verenigen met een groter moederbedrijf om GoPro nog groter te maken, dan is dat iets waar we naar zouden kijken.

— Nick Woodman

Het laatste nieuws uit Las Vegas is dat GoPro in de etalage staat voor een mogelijke overname aldus CNBC in gesprek met Nicolas Woodman. GoPro zou J.P. Morgan Chase hebben gevraagd een verkoop te overzien.

Al met al een hectische periode voor het in San Mateo, California gevestigde GoPro.

Voor ons consumenten is het beste nieuws de prijsverlaging van de HERO6, voor de gene die hem al hebben een beetje jammer maar mocht je een (nieuwe) actioncam zoeken dan is de HERO6 opeens een stuk betaalbaarder.