De Verschillen tussen H.264 AVC en H.265 HEVC codecs bij gebruik van een GoPro camera

Als enthousiaste videomaker met een GoPro camera, heb je waarschijnlijk gehoord van de H.264 en H.265 codecs. Deze codecs zijn essentieel voor de manier waarop je video's worden gecomprimeerd en opgeslagen. In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen H.264 AVC en H.265 HEVC bespreken en wat dit betekent voor jouw GoPro-opnames.

GoPro introduceerde de H.265 HEVC codec voor het eerst met de lancering van de HERO6 Black in 2017. Deze stap was bedoeld om gebruikers te voorzien van betere compressie-efficiëntie en hogere videokwaliteit, vooral bij het filmen in hoge resoluties zoals 4K. De H.265 codec maakt het mogelijk om video's op te nemen met een hogere detailweergave en minder ruis, zonder dat dit ten koste gaat van de bestandsgrootte. Dit was een significante verbetering ten opzichte van de eerdere H.264 codec, die nog steeds wordt gebruikt in veel oudere apparaten.

Ondanks deze vooruitgang, ondersteunen sommige later uitgekomen modellen zoals de HERO (2018), HERO7 White en HERO7 Silver (gebaseerd op de oudere HERO5 Black) geen H.265. Met de introductie van de HERO11 Black heeft GoPro een duidelijke keuze gemaakt door volledig over te stappen naar de H.265 codec, waarbij de ondersteuning voor H.264 geheel werd weggelaten. Deze verandering benadrukt GoPro's toewijding aan het leveren van de beste videokwaliteit en efficiëntie, maar vereist ook dat gebruikers beschikken over moderne hardware om de voordelen van H.265 volledig te benutten.

Wat zijn H.264/AVC en H.265/HEVC?

Wat is H.264/AVC?

H.264, ook bekend als Advanced Video Coding (AVC), is een van de meest gebruikte video compressie standaarden. Het biedt een uitstekende balans tussen videokwaliteit en bestandsgrootte, en wordt breed ondersteund door de meeste apparaten en platforms.

Wat is H.265/HEVC?

H.265, of High Efficiency Video Coding (HEVC), is de opvolger van H.264. Deze codec biedt een veel efficiëntere compressie, waardoor video's van dezelfde kwaliteit kunnen worden opgeslagen in kleinere bestanden. Dit is vooral nuttig voor hoge resolutie opnames zoals 4K en 5.3K.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen H.264 en H.265?

Compressie-efficiëntie

Het meest opvallende verschil tussen H.264 en H.265 is de compressie-efficiëntie. H.265 kan dezelfde videokwaliteit leveren als H.264, maar met tot 50% minder data. Dit betekent dat je meer video-opnamen kunt opslaan op dezelfde opslagcapaciteit, of video's van hogere kwaliteit kunt opnemen zonder extra opslagruimte te gebruiken.

Videokwaliteit

Hoewel beide codecs hoge kwaliteit video's kunnen leveren, blinkt H.265 uit bij hogere resoluties zoals 4K en 5.3K. Dankzij geavanceerdere compressiealgoritmes kan H.265 meer details behouden en ruis verminderen, wat vooral belangrijk is bij snelle bewegingen, zoals bij het filmen met een GoPro tijdens sportactiviteiten.

Compatibiliteit

H.264 heeft een bredere compatibiliteit met oudere apparaten en software. Vrijwel alle moderne apparaten en videoplatforms ondersteunen H.264, waardoor het een veilige keuze is als je op zoek bent naar maximale compatibiliteit. H.265 is nog bezig aan een inhaalslag op het gebied van ondersteuning, vooral bij oudere apparaten. Veel nieuwe apparaten en software ondersteunen echter H.265, en deze trend zal waarschijnlijk doorzetten.

Verwerkingskracht

Het coderen en decoderen van H.265 video's vereist meer rekenkracht in vergelijking met H.264. Dit betekent dat apparaten die H.265 video's afspelen of bewerken krachtiger moeten zijn. Voor GoPro-gebruikers kan dit betekenen dat het bewerken van H.265 video's meer vraagt van je computerhardware.

GoPro en de keuze tussen H.264 en H.265

GoPro-camera's zoals de HERO9 en HERO10 ondersteunen zowel H.264 als H.265. (Vanaf de HERO11 is er alleen ondersteuning voor H.265.) Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen tussen deze twee codecs:

Opslag en Bestandsbeheer

Als je lange opnames maakt of beperkte opslagruimte hebt, kan H.265 de voorkeur hebben vanwege de kleinere bestandsgrootte. Dit is vooral handig bij het filmen in hoge resoluties zoals 4K.

Videobewerking

Als je video's wilt bewerken op een oudere computer of met software die geen optimale ondersteuning biedt voor H.265, kan H.264 de betere keuze zijn. Hoewel de bestanden groter zijn, kan de bewerking soepeler verlopen.

Eindgebruik

Denk na over waar je je video's gaat delen. Als je video's uploadt naar platforms zoals YouTube of sociale media die H.265 ondersteunen, kun je profiteren van de kleinere bestandsgroottes en hogere kwaliteit. Voor andere doeleinden, zoals afspelen op oudere apparaten, is H.264 wellicht de betere optie.

Specifieke GoPro Instellingen

GoPro biedt specifieke instellingen voor beide codecs die invloed hebben op je opname-ervaring. Bijvoorbeeld:

  • Resolutie en Frame Rates
    Voor hogere resoluties en frame rates (zoals 4K bij 60 fps) biedt H.265 efficiëntere compressie, waardoor langere opnametijden mogelijk zijn zonder opslagruimte op te offeren.
  • Kleurruimte en Bitdiepte
    H.265 ondersteunt bredere kleurruimtes en hogere bitdieptes, wat resulteert in rijkere kleuren en meer details. Dit is vooral nuttig voor professionele nabewerking en kleurcorrectie.
  • Lage Lichtomstandigheden
    H.265 presteert beter in scenario's met weinig licht, omdat het meer details kan vastleggen zonder het beeld te vervagen of te ruisen.

Veelgestelde vragen over H.264 en H.265

Wat is het belangrijkste voordeel van H.265 ten opzichte van H.264?
H.265 biedt een aanzienlijk efficiëntere compressie, waardoor video's van dezelfde kwaliteit in veel kleinere bestanden kunnen worden opgeslagen.
Zijn mijn video's van hogere kwaliteit met H.265?
Ja, vooral bij hogere resoluties zoals 4K en 8K. H.265 kan meer details en minder ruis behouden in vergelijking met H.264.
Heb ik een krachtigere computer nodig voor H.265?
Ja, het coderen en decoderen van H.265 video's vereist meer rekenkracht dan H.264, dus je hebt mogelijk een krachtigere computer nodig voor het bewerken en afspelen.
Is H.264 nog steeds relevant?
Absoluut. H.264 is zeer compatibel met oudere apparaten en software, en blijft een betrouwbare optie voor videocompressie.
Welke codec moet ik kiezen voor mijn GoPro?
Dit hangt af van je specifieke behoeften. Als je opslagruimte wilt besparen en video's van hoge kwaliteit wilt maken, is H.265 een goede keuze. Voor maximale compatibiliteit en eenvoud bij het bewerken, kan H.264 beter zijn.

Conclusie

Bij het kiezen tussen H.264 AVC en H.265 HEVC voor je GoPro-camera is het belangrijk om de voordelen en nadelen van beide codecs af te wegen. H.265 biedt een superieure compressie-efficiëntie en betere videokwaliteit, vooral bij hogere resoluties zoals 4K en 8K, maar vereist een moderne en krachtige computer voor het verwerken en afspelen van de video's. H.264 blijft een zeer compatibele en betrouwbare optie, vooral voor oudere apparaten en eenvoudigere videobewerkingen. Door de juiste codec te kiezen op basis van jouw specifieke behoeften en hardware, kun je de best mogelijke resultaten behalen met je GoPro-opnames.