GoPro videobewerking
Magix FastCut

GoPro videobewerking

Het filmen van je avonturen of je extreme sport is leuk, maar wat doe je met al dat beeldmateriaal. Je kan alles klakkeloos achter elkaar plakken en een een of ander deuntje er achter zetten maar je bent je kijker binnen 30 seconden kwijt. Door je materiaal creatief te knippen, en met de snelheid te spelen kun je een veel leuker filmpje maken om naar te kijken.

Hieronder staat een voorbeeld van hoe een andere bewerking een grote impact kan hebben op het resultaat en de uitwerking.

Het eerste filmpje is ken je vast van de GoPro site of hun youtube kanaal. Het is een filmpje waar een brandweerman een kitten red uit een huis dat in de brand heeft gestaan.

GoPro Edit: Fireman Saves Kitten

Best een indrukwekkend en veelzeggend filmpje, hij heeft op het moment van typen ruim 27 miljoen views gehad.

Dit was echter niet de originele versie deze zie je hieronder, gefilmd door de brandweerman.

Original: The Rescue

OK, dit was niet verkeerd, leuk gedaan als film trailer maar mijns inziens niet zo pakkend als de GoPro edit. Deze video heeft op het moment 2 miljoen view en dat komt voornamelijk omdat er bij de GoPro versie een link staat naar het origineel.

GoPro zag het origineel en vond het mooi promotie materiaal om de Hero onder de aandacht van hulpdiensten te brengen. Ze spoortde de brandweerman op en vroeg hem of hij zijn ruwe materiaal beschikbaar wilde stellen aan de editors van GoPro.

Wat was nou los van de cuts het grootste verschil? Juist, de snelheid. Door de keuze van het GoPro team om het beeld langzamer af te spelen wordt een veel dramatischer effect gegeven aan de film. Dit geeft veel meer impact en zorgt er tevens voor dat het beeld stabiler is en dus minder schokt.

Om je beeld te vertragen (slowmotion) en toch een goede kwaliteit over te houden moet je op een hogere framerate filmen. Onder de 15fps word het beeld schokkerig, 24fps is vaak de beste framerate om je film te publiseren. Als je GoPro maximaal 30fps kan filmen dan heb je maar weinig frames over voor wat vertraging, filmt je GoPro met 60fps dan kun je je beeld toch al 2.5x vertragen wat deze resultaten oplevert. Als de omstandigheden het toelaten film dan met een zo hoog mogelijke framerate.
Zie mijn oudere blog post GoPro: Instellingen voor meer over slow motion en framerates.

Het door GoPro bewerkte filmpje heeft uiteindelijk de Best User-Created Viral Ad award 2014 gewonnen van Advertising Age. Wat een beetje editen al niet kan doen voor een anders monotoom filmpje.FastCut: Straight to the action

GoPro Tips

Slowmotion is natuurlijk een heel fraai effect maar, houd er rekening mee dat een hoge frame rate (fps) veel meer licht vereist dan op normale snelheid (24/25 fps) filmen.