RAM Mount Tough-Claw GoPro set

Al enige tijd ben ik de RAM Mounts Tough-Claw GoPro set aan het uitproberen. Deze kwalitatief hoogwaardige mount van RAM Mounts is top voor dagelijks gebruik voor van alles en nog wat. Voorheen was dit m'n GoPro Jaws Flex Mount maar die gebruik ik eigenlijk totaal niet meer.

Veel motor rijders zullen het merk RAM Mounts wel kennen van de vele bevestigingen die ze hebben voor o.a. mobile telefoons, navigatie systemen, tablet maar dus ook camera's waaron de GoPro camera's. Een erg flexibele mount is de Tough-Claw die je gemakkelijk overal op je motor kan vastklemmen. De klem is verkrijgbaar in 3 formaten, voor elke diameter is er wel een. De klemmen zijn natuurlijk niet alleen voor op de motor. Zelf gebruik ik hem voor vanalles zoals op de fiets van m'n kids, de fietskar, de trein, wandrek in sporthal, tafel, noem het maar op.

De Tough-Claw klemmen zijn los te koop, handig als je al een aantal RAM Mounts producten hebt maar, de Nederlandse specialist op gebied van RAM Mounts, emounting.nl, heeft ook vele complete sets die met alles er bij om direct met een GoPro camera te gebruiken.

De set die ik gebruik is de Small Tough-Claw GoPro set, RAP-B-400-GOP1U. Deze complete set bestaat uit een kleine Tough-Claw met B-formaat kogel, een korte dubbele klemarm en een GoPro adapter met B-formaat kogel.

Na het uitpakken is meteen duidelijk dat de onderdelen van kwalitatief hoogwaardig materiaal zijn vervaardigd. De Tough-Claw zelf is gemaakt van hoogwaardig composiet en heeft in de klauw een rubberen coating voor extra grip. De 1" B-formaat kogels zijn van plastic/rubber composiet gemaakt en helpen bij het reduceren van vibraties en zorgt voor extra frictie met de klemarm. De korte klemarm is 6 cm lang en is gemaakt van gepoedercoat marinekwaliteit aluminium maar deze is ook in een verchroomde variant verkrijgbaar voor bijvoorbeeld op je chopper. De GoPro adapter is van het zelfde materiaal gemaakt als de kogel. Je kan de GoPro wat permanenter bevestigen met de meegeleverde schroeven of een GoPro duimschroef gebruiken.

De klauw kan om objecten met een diameter van 1,58 cm tot 3,81 cm geklemd worden of op platte objecten van 0 cm tot 2,89 cm en heeft een gewichts capaciteit van 907 gram, ruim voldoende voor een GoPro camera. Tijdens mijn gebruik heb ik hem aan verschillende stangen van verschillende fietsen bevestigd, onze fietskar, de raam rail van een Sprinter trein, kasten, tafels, wand-/klimrekken, noem maar op. Je draait hem zo vast en er is geen beweging meer in te krijgen. Dan draai je de klemarm los, je positioneerd je camera en je draait de knop vast en klaar, muurvast.

De laatste jaren gebruikte ik de GoPro Jaws: Flex Clamp zo veel dat hij eigenlijk altijd mee ging. Ondanks de flexibele zwanenhals is de beweging toch vrij beperkt. Meestal heb je toch nog wat extra GoPro armpjes nodig om de camera in de juiste hoek, waterpas te krijgen. Niks is zo irritant als een scheve horizon. Gelukkig helpt de HERO9 hier bij met de Linear + HL stand, maar als het hardware matig kan is het altijd beter. De flexibiliteit van de klemarm en 2 kogels maken eigenlijk elke bedenkbare positie mogelijk.

Wil je nog meer flexibiliteit dan kan je ook langere klemarmen er bij kopen, of zelfs een dubbele kogel zodat je met 2 klemarmen kan werken. Zelf met 2 klemarmen is de constructie superstevig en is er geen beweging in te krijgen. Je kan zelfs hele lange stokken kopen met kogels er op zodat je van verder weg kan filmen, bijvoorbeeld op een boot. Maak de klem vast aan de railing en film alsof je er naast vaart.
Hierover in een toekomstige post meer.


Historische driehoek

Camera's
GoPro HERO9 Black
GoPro HERO8 Black

Mounts
RAM Mounts Tough-Claw GoPro set
GoPro Jaws: Flex Clamp

Hier maakte ik gebruik van beide klemmen om met twee camera's te kunnen filmen. In de stoomtram on ik gemakkelijk de hendel van de het rebruiken om de camera's te plaatsen. Met de Tough-Claw ook nog een stuk met de camera op het raam geklemd buiten het rijtuig kunnen filmen. Dit durfde ik niet met de Jaws omdat die toch wat meer meegeven. Vanuit het rijtuig filmde ik voornamelijk door het raam. Met de Tough-Claw kon ik dit tegen het raam doen om reflecties te voorkomen zonder dat de camera tegen het raam bleef tikken. Met de Jaws moest ik toch een stukje van het raam af filmen wat toch wat reflecties opleverde. Als ik hem te dicht tegen het raam hield dan tikte de camera steeds tegen het raam door de flexibiliteit in de zwanenhals, erg vervelend. Uiteindelijk heb ik dan ook de beelden van de tweede camera bijna niet gebruikt omdat het beeld niet goed was door de reflecties en vibraties.


Koop de RAM Mounts Small Tough-Claw met dubbele sok arm en GoPro mount bij Emounting.nl voor € 61,95.

In de zij aan zij vergelijking hieronder zie je duidelijk welke mount het meest stabiele beeld geeft, zelfs zonder beeld stabilisatie is het beeld van de Tough-Claw goed te gebruiken met softwarematige stabilisatie achteraf in bijvoorbeeld Magix FastCut 3.